• Dzień Patrona 
          • Dzień Patrona 

            27.05.2023

            26 maja cała społeczność szkolna obchodziła Dzień Patrona. W tym roku wiodące hasło brzmiało: ,,Porozmawiajmy o odpowiedzialności''. Interpretację hasła przedstawił pan dyrektor Henryk Cichecki. Następnie została zaprezentowana krótka scenka dotycząca odpowiedzialności w życiu codziennym. Młodzież biorąca udział w konkursach: wiedzy o patronie szkoły, a także ,, Matematyka w zawodzie '' otrzymała dyplomy i nagrody. Potem rozpoczął się szkolny konkurs talentów i pasji. Wspaniała grupa uczniów przedstawiała swoje hobby, od gotowania, rysowania, projektowania, po modę i śpiewanie, a także podróżowanie, fotografowanie oraz czytanie książek. Głosami publiczności zwyciężyła Aleksandra Bielska, drugie miejsce zajęła Patrycja Joniak, trzecie Wiktoria Wieszczyńska. Na koniec uroczystości zaprezentował się nowy samorząd szkolny wybrany na rok 2023/2024.

        • Z wizytą w Domu na Górce
          • Z wizytą w Domu na Górce

            16.05.2023

            Nasi uczniowie są bardzo otwarci na nowe inicjatywy. Tym razem dość spontanicznie zrodził się pomysł, by zaprzyjaźnić się z Rodzinnym Domem Dziecka "Fundacja Dom na Górce". Uczniowie klasy 2ks postanowili podzielić się swoją pasją do gotowania z rówieśnikami z Fundacji. Pierwszym krokiem do nowej znajomości stały się własnoręcznie wykonane pierogi, które trafiły na stół do "Domu na Górce". Było miło i smacznie. Dodatkowo dzieci zostały zaproszone na warsztaty kulinarne do Naszej Szkoły. Czekamy na to spotkanie. 

        • W kulinarnej podróży do Afryki i Azji
          • W kulinarnej podróży do Afryki i Azji

            10.05.2023

            Za nami ostatnie spotkanie podczas warsztatów „ Podróże kulinarne ze smakiem” w ramach projektu „Zawodowe B2B”. W dniu 6 maja przenieśliśmy się do Afryki i Azji. Uczniowie przygotowali kurczaka w sosie pomidorowym po pendżabsku; ryż po madagaskarsku z nutą imbiru oraz ostrym sosem sakay; sałatkę ananasowo – bananową w towarzystwie pomidorów i awokado z prażonymi orzeszkami ziemnymi i mlekiem kokosowym oraz ananasa gotowanego metodą sous – vide w syropie cukrowym z miętą, liściem laurowym i rozmarynem. 

            Dodatkowo uczniowie mieli możliwość eksperymentowania z użuciem krewetek królewskich, makaronu ryżowego i suhi według własnych pomysłów. 

            Bardzo dziękujemy wszystkim uczniom za ich aktywny udział w warsztatach. Praca z WAMI to przyjemność

            Warsztaty prowadziły p. Justyna  Rubinkowska i p. Anna Cichocka.

        • Zakończenie roku szkolnego klas maturalnych 
          • Zakończenie roku szkolnego klas maturalnych 

            28.04.2023

            28 kwietnia pożegnaliśmy uroczystym apelem tegorocznych maturzystów. Był to szczególny dzień dla uczniów, którzy zakończyli kolejny etap swojego życia - ukończyli szkołę średnią. Wicedyrektor szkoły Pan Stanisław Domachowski przekazał nagrody książkowe, dyplomy i wyróżnienia uczniom, którzy wykazali się szczególnymi osiągnięciami, zarówno w edukacji, jak i zajęciach pozaszkolnych. Uczniowie klas czwartych technikum przygotowali program artystyczny dla swoich starszych kolegów. Z pewnością był to dzień szczególny, pełen wrażeń i wspomnień. Mamy nadzieję, że zapadnie on na długo w pamięci tegorocznych absolwentów. 

        • Szkolny Konkurs Cukierniczy 2023
          • Szkolny Konkurs Cukierniczy 2023

            28.04.2023

            W dniu 26.04.2023 r. odbył się finał trzeciej edycji Szkolnego Konkursu Cukierniczego. Tematem tegorocznej rywalizacji był "Deser na co dzień i od święta – torty i ciastka". Nagrody dla zwycięzców ufundował hipermarket AUCHAN PŁOCK. 
            I miejsce za tartę z kremem rafaello zdobyli Krzysztof Serwiński i Aleksandra Fabisiak z klasy 3 ck
            II miejsce za tort minionek otrzymał zespół  klasy 1 cf
            III miejsce za wykonanie ciasta marchewkowego przypadło Kasi Korytkowskiej i Ani Seliwiak z klasy 1 cf

            Wyróżnienie otrzymali:
            Kasia Wójtowicz (3 ck) za babeczki „runo leśne”
            Weronika Matuszewska (3 ck) za babeczki „runo leśne”
            Wiktoria Charubin (1 cf) za sernik z bitą śmietaną
            Maja Bartoszewska ( cf) za sernik z bitą śmietaną

            Gratulujemy wszystkim uczestnikom tej słodkiej rywalizacji.

        • Dlaczego warto odwiedzić Grecję? Nasi kucharze znają odpowiedź
          • Dlaczego warto odwiedzić Grecję? Nasi kucharze znają odpowiedź

            26.04.2023

            Grecja jest krajem o najdłuższej tradycji kulinarnej. Słowo „gastronomia” pochodzi z języka greckiego i oznacza „prawo żołądka”. W deszczowy sobotni poranek 15 kwietnia w ramach warsztatów kulinarnych uczniowie klas 1Tż i 2Tżr spotkali się w pracowniach gastronomicznych, by sporządzić potrawy z produktów wykorzystywanych w kuchni greckiej. Przyrządzili zupę krem z mięty, bazylii i pieczonej cukinii, pieczoną ligawę z sosem musztardowo – miodowym w towarzystwie świeżych warzyw, rybę w sosie z gorzkich pomarańczy, sałatkę z buraków z rukolą i kozim serem oraz arbuza skropionego pomarańczowym likierem podanego z chipsami z boczku i serem.

        • II Mistrzostwa Szkoły w piłce nożnej
          • II Mistrzostwa Szkoły w piłce nożnej

            25.04.2023

            Wielki finał II Mistrzostw Szkoły w piłce nożnej odbył się 21 kwietnia 2023 r. W szkolnych rozgrywkach wzięło udział pięć 7-osobowych drużyn (dwie w kategorii dziewcząt i trzy w kategorii chłopców). Emocji było co niemiara, zawodniczki i zawodnicy zacięcie rywalizowali na boisku o wejście do finałowych rozgrywek. Do ścisłego finału dotarły drużyny „Białych Orłów” i „Ogrów”, wśród dziewcząt w finale znalazły się drużyny pod nazwą „Żadna” i „Szczury”. W meczach finałowych drużyna „Białych Orłów” zwyciężyła drużynę „Ogrów” 7:4,  natomiast wśród dziewcząt wygrała drużyna „Żadna” stosunkiem bramek 3:1.

            Medale wręczał pan Dyrektor Henryk Cichecki.

        • Bardzo udany Dzień Otwarty w ZSUiP
          • Bardzo udany Dzień Otwarty w ZSUiP

            23.04.2023

            W słoneczny piątek 21.04.23 r. zaprosiliśmy młodzież z klas ósmych szkół podstawowych oraz ich rodziców. Przybyli tłumnie, co nas bardzo cieszy! Każdy, kto nas odwiedził miał możliwość zwiedzania szkoły w towarzystwie naszych uczniów, porozmawiania z nauczycielami i uczniami, zapoznania się z pracowniami, warsztatami i nowoczesnym wyposażeniem ZSUiP. Atrakcji nie brakowało! W salach i na korytarzach można było sprawdzić się w licznych quizach i zabawach przedmiotowych, na I piętrze zrobić śmieszne zdjęcia i zadzwonić z naszej londyńskiej fotobudki. Na II piętrze prezentowały się zawody: technik spedytor, reklamy i organizacji turystyki: obok "rajskiej plaży" można było przejść tor przeszkód w alkogoglach. W pracowniach fryzjerskich, gastronomicznych, mody i stylu, w piekarni oraz na auli trwał "festiwal zawodów": ósmoklasiści obejrzeli zajęcia pokazowe, wzięli udział w zabawach i degustacjach. Najbardziej aktywni nasi goście losowali nagrody w sali kelnerskiej. Po prostu – w ZSUiP zawsze wiele się dzieje! Każdy może stać się częścią tej fantastycznej społeczności i budować z nami niepowtarzalną atmosferę. Dołącz do nas!

        • Wolontariat
          • Wolontariat

            20.04.2023

            Tradycją naszej szkoły jest włączanie się uczniów ze szkolnego koła wolontariatu do akcji pomocy potrzebującym.

            Wolontariusze wzięli udział w przeprowadzeniu XXIII Ogólnopolskiej Zbiórki Żywności Caritas po hasłem "Tak - Pomagam!".

            Podczas zbiórki wolontariusze pozyskiwali produkty spożywcze, które zostały przekazane w formie paczek osobom najuboższym: chorym, niepełnosprawnym, bezdomnym, wykluczonym społecznie i zawodowo.

            Cenną inicjatywą jest również nawiązanie współpracy z Płockim Stowarzyszeniem Pomocy Osobom z Chorobą Alzheimera.

            Jednym z założeń podjętej współpracy było umożliwienie młodzieży uczestnictwa w życiu osób starszych, zrozumienie ich problemów, przełamanie ich osamotnienia, a także podjęcie wspólnej aktywności.

            Pierwsze spotkanie z pensjonariuszami miało na celu wzajemne poznanie i integrację. Rozmowy, wymiana doświadczeń, a następnie wspólna zabawa i kosztowanie słodkości dały możliwość aktywizacji osób starszych i budowanie więzi międzypokoleniowych. Istotne w spotkaniu było stworzenie obu grupom (młodzieży i seniorom) przestrzeni porozumienia się, wzajemnego poznania oraz planowania kolejnych spotkań.

        • Projektantka Magdalena Carter w ZSUiP
          • Projektantka Magdalena Carter w ZSUiP

            18.04.2023

            Uczniowie klas technik stylista, technik przemysłu mody i technik reklamy w dniu 17 kwietnia mieli przyjemność uczestniczyć w spotkaniu z Panią Magdaleną Carter. Pani Magda jest absolwentką naszej szkoły, ukończyła technikum technologii odzieży, Międzynarodową Szkołę Kostiumografii i Projektowania Ubioru w Warszawie oraz pedagogikę, interesuje się również psychologią. Prowadzi swój salon sukien ślubnych. Obecnie jest znaną i szanowaną projektantką i stylistką mody.
             Pani Magdalena opowiedziała młodzieży o swojej ścieżce zawodowej, tajnikach zawodu oraz relacjach społecznych. Zwróciła szczególną uwagę na właściwą komunikację, na trafne decyzje, zaangażowanie i ciężką pracę, które są gwarantem osiągnięcia sukcesu i uznania. Dodała również, że normalną rzeczą jest, że drodze do sukcesu towarzyszą upadki. 
                Dziękujemy za poświęcony czas i cenne wskazówki. 

        • Tegoroczne spotkania z ósmoklasistami
          • Tegoroczne spotkania z ósmoklasistami

            17.04.2023

            W marcu i kwietniu 2023r. uczniowie i nauczyciele ZSUiP odbyli wiele spotkań z ósmoklasistami, którzy stoją przed wyborem szkoły. Uczestniczyliśmy w giełdach edukacyjnych organizowanych przez szkoły podstawowe, gdzie mieliśmy okazję przedstawić ofertę naszej szkoły uczniom z SP w Blichowie, Drobinie, Bodzanowie, Słubicach, Nowych Łubkach, Staroźrebach oraz w Małej Wsi. Był to czas ciekawych rozmów, prezentacji kierunków kształcenia ZSUiP oraz aktualności z życia szkoły. Dziękujemy wszystkim gościnnym szkołom podstawowym! Wszystkich, z którymi nie udało nam się do tej pory spotkać, zapraszamy na Dzień Otwarty 21.04.2023r.!

        • Konkurs MasterChef ZSUiP 2023 rozstrzygnięty!
          • Konkurs MasterChef ZSUiP 2023 rozstrzygnięty!

            03.04.2023

            Poznaliśmy zwycięzcę tegorocznej edycji Konkursu MasterChef ZSUiP!

            W 2023 roku uczestnicy zmierzyli się z tematem przewodnim "Kurczak niekonwencjonalnie". Konkurs składał się z dwóch etapów:

            I etap - przesłanie do dnia 10 marca 2023 roku zgłoszenia dwuosobowych drużyn wraz z recepturą gastronomiczną oraz zdjęciem dania. Jury konkursowe I etapu, składające się z nauczycieli zawodu: p. Bożeny Frączkowskiej, p.Justyny Rubinkowskiej,  p. Elżbiety Bieniek i p. Anny Cichockiej, wybrało 8 finałowych par.

            W finale startujące pary przygotowały zgłoszoną potrawę w pracowni gastronomicznej pod czujnym okiem jurorów i zaprezentowały ją komisji konkursowej.
            Rywalizacja finałowa drużyn rozpoczęła się od słów otuchy Tomasza Jakubiaka, znanego z telewizji polskiego kucharza i jurora polskiej edycji MasterChef Junior.

            ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

            Efekty prac konkursowych naszych młodych kucharzy znalazły ogromne uznanie jury w składzie:

            Przewodniczący: p. Tomasz Wereszczyński – Kierownik Zespołu Usług Gastronomicznych Orlen Administracja Sp. z o.o. w Płocku
            Członkowie: 
            p. Jakub Łącki – Regionalny kierownik sprzedaży ds. detalu FFV - Hortex Polski Ogród Sp. z o.o  w Warszawie
            p. Tomasz Mrówczyński - Szef kuchni w Szkole Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi Nr 11 im. Bolesława Chrobrego w Płocku,
            p. Arkadiusz  Janiszewski  - Szef kuchni restauracji Dębowa w Płocku 
            p. Kamil Gumiński - Szef kuchni restauracji Polska Toskania w Bożewie  
            p. Litosława Koper - Dyrektor Młodzieżowego Domu Kultury w Płocku

            GRATULUJEMY wszystkim uczestnikom!!!

            I miejsce i tytuł MasterChef ZSUiP 2023 zdobyli Jakub Dominiak i Marcin Serwiński z klasy 2ks za danie: Grillowane roladki drobiowe z pietruszkowym pesto na wrzosowym ryżu, otulone bekonem, w towarzystwie karmelizowanych brukselek, bobu, rzodkiewek i aromatem pieczonej gruszki

            II miejsce jury przyznało Patrycji Głoskowskiej i Adamowi Kamińskiemu z klasy 2Tżr za przygotowanie dania: Kurczak pieczony w marynacie cytrusowej z sosem pomarańczowym, ziemniakami hasselback oraz prażonymi jabłkami aromatyzowanymi kuminem​​​​​​​​​​​​​​​​

            III miejsce zdobyli Zuzanna Kieplin i Damian Ziółkowski z klasy 2Tżr za przygotowanie: Siekane kotleciki drobiowe z pieczarkami i papryką podane na sosie z orzechów nerkowca i pomidorów, z chlebkiem naan oraz sezamową sałatką z pak choi

            Wyróżnienie jury przyznało parom:

            Aleksandra Dudek, Kinga Graczykowska klasa 1ks, Kotlet w dwóch odsłonach z sosem czosnkowym na  puree marchewkowo – wiśniowym

            Wiktoria Wieszczyńska, Mikołaj Nawrot klasa 1tż, Kurczak teriyaki z słodko – winnym sosem mango oraz stekami z kalafiora

            Nagrodę specjalną za smak i profesjonalizm w pracy zdobyła Zuzanna Kieplin z klasy 2Tżr 

            zaś nagrodę specjalną za kreatywność w prezentacji dania otrzymały Magdalena Grabowska, Julia Przybylska z klasy 3 Tżs, Grillowana pierś z kurczaka podana z przypieczoną skórką, puree pietruszkowym z białą czekoladą i marchewkami w sosie teriyaki

            Dziękujemy sponsorom za ufundowanie nagród dla młodych zdolnych kucharzy

            p. Henryk Cichecki - Dyrektor ZSUiP Płock 
            p. Jakub Łącki - HORTEX  Warszawa 
            p. Tomasz Mrówczyński - Szef kuchni SP nr 11 Płock
            p. Litosława Koper - Dyrektor MDK Płock 
            p. Kamil  Gumiński  - Szef kuchni Polska Toskania Bożewo
            p. Karczewski Maciej - Dyrektor SP nr 11 Płock  
            Agencja reklamy MixDigital Michał Lewandowski Płock
            "Dotyk Piękna" - Sara Ludwiczak - Salon masażu Płock 
            Taxas BBQ  Słupno 
            Polpor Przedsiębiorstwo Produkcyjno - Handlowe Biała 
            Reeflex F.H.U - Maciej Kamiński Płock
            Menu Express Sp. z.o.o, Sp. k. Warszawa 
            Działalność Transportowo - Usługowa - Czesław Górski

            Konkurs MasterChef ZSUiP 2023 zorganizowały p. Małgorzata Garlej oraz p. Agnieszka Gabryszewska - Gnyp 

        • Projekt Oli wyróżniony w międzynarodowych mistrzostwach!
          • Projekt Oli wyróżniony w międzynarodowych mistrzostwach!

            29.03.2023

            ​​​​24 marca 2023 roku odbyły się X Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w Szyciu organizowane przez Szkołę Artystycznego Projektowania Ubioru w Krakowie. Jury złożone z wykładowców SAPU przyznało wyróżnienie  naszej uczennicy Aleksandrze Bielskiej z 4 tstm - technik przemysłu mody. To kolejny sukces naszej młodej projektantki. Zadanie konkursowe polegało na wykroju i uszyciu sukienki w rozmiarze 36 lub 38 w maksymalnym czasie 5 godzin. Do konkursu Ola przygotowywała się pod kierunkiem Pani Małgorzaty Garlej.

            Uczestnicy Międzynarodowych Mistrzostw Polski w Szyciu zaprezentują znakomite umiejętności krawieckie. W tegorocznych mistrzostwach wzięło udział aż 21 uczestników ze szkół kształcących w branży mody z Polski i Słowacji. 

            Cieszy nas kolejny sukces Oli!

        • Smakołyki z włoskiego stołu
          • Smakołyki z włoskiego stołu

            27.03.2023

            Jedni w sobotę rano spali, inni w pracowniach gastronomicznych tworzyli w ramach projektu „Podróże kulinarne ze smakiem”. Uczniowie klas 1tż i 2 tżr wspólnie przygotowywali potrawy z produktów stosowanych w kuchni włoskiej. Według Włochów jedzenie jest filozofią życia. Włosi nigdy nie jadają w samotności, a niedzielny obiad bez rodziny jest dla nich nie do pomyślenia. 

            Młodzi kucharze polecają:

            • wspaniałe risotto z borowikami;
            • polędwiczkę wieprzową zapakowaną próżniowo i gotowaną metodą sous – vide z soczewicą  i groszkiem cukrowym w towarzystwie salsy z mango;
            • puree z pietruszki i białej czekolady  serwowane na zimno z wędzonym kurczakiem;
            • oraz pikantne krewetki w herbacie tropikalnej.

            Warsztaty prowadziły p. Justyna Rubinkowska i p. Anna Cichocka. 

        • Mistrzostwa Szkoły w Piłce Siatkowej
          • Mistrzostwa Szkoły w Piłce Siatkowej

            22.03.2023

            21 marca 2023 r, w pierwszym dniu wiosny , rozegrany został finał Mistrzostw Szkoły o Puchar Dyrektora ZSUiP w piłce siatkowej . Do rozgrywek zgłosiło się 12 drużyn , które w dniach 14-15 marca 2023 r. rozegrały po 2 mecze, w 4 grupach. Do ścisłego finału dotarli zwycięzcy grup - 4 zespoły (4 TRS, 4Tstm , 4Tżp i 3 Fr/3W).

            W finale zwyciężyła klasa 3 Fr/3W, która pokonała  w setach 2:0, klasę 4Tstm. 3 miejsce zajęła klasa 4 TRS. Gratulujemy zwycięzcom.

        • Obiad w próżni. Czy to możliwe?
          • Obiad w próżni. Czy to możliwe?

            21.03.2023

            Nowoczesna technika gotowania SOUS-VIDE.  

            Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami w towarzystwie pomarańczy i tymianku został wstępnie zapakowany próżniowo, by potem w temperaturze 63 °C gotował się  do osiągnięcia właściwych walorów smakowych.  

            Danie mięsne dodatkowo wzbogacił  ręcznie kręcony makaron tagliatelle w sosie śmietanowo - ziołowym. I to wszystko na pracowni gastronomicznej 2ks. Pycha!!!

        • Ola w finale konkursu dla młodych projektantów
          • Ola w finale konkursu dla młodych projektantów

            20.03.2023

            W Teatrze Miejskim w Lesznie nasza uczennica Aleksandra Bielska z klasy 4 tstm - technik przemysłu mody reprezentowała szkołę w finale V edycji Konkursu Dla Młodych Projektantów i Krawców "Szmaragdowy Guzik". Tematem przewodnim była "Architektura w modzie". Projekt Oli był zgłoszony w kategorii haute conture:  "Suknie w architekturze high-tech".

            Inspiracją dla projektu Oli stał się Burj Binghatti Jacob & Co Residences, najwyższy na świecie wieżowiec w Dubaju - luksusowa wieża zwieńczona iglicami ozdobionymi podświetlanymi szklanymi elementami w kształcie diamentów. Głównym motywem kreacji stały się perełki, kryształki i szlifowane koraliki odbijające światło niczym promienie słońca przeglądające się w oknach wieżowca. Nasza uczennica w towarzystwie modelki - Mai Konopińskiej z 2 tl, pięknie zaprezentowała się wśród 59 uczestników. Jej suknia została wykonana pod kierunkiem nauczyciela zawodu pani Małgorzaty Garlej. Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Technicznych - Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Lesznie.

            Jesteśmy bardzo dumni z projektantki, modelki i świetnego projektu.

        • Kuchnia molekularna w ZSUiP
          • Kuchnia molekularna w ZSUiP

            20.03.2023

               Ależ to było niesamowite doświadczenie!!!  Uczniowie w ramach projektu Zawodowe B2B pod okiem fantastycznych kucharzy ze Studia Kulinarnego Zmokła Kura poznali tajniki kuchni molekularnej. W świat nowoczesnej gastronomii wprowadził ich Szef Piotr Pyczot.

              W przyjaznej atmosferze uczniowie sporządzili m.in.:

            • galaretkę z koziego sera serwowaną z żelem z buraka i kawiorem z octu balsamicznego;
            • zupę z syfonu z zielonego groszku i miętowa pianą;
            • podwędzaną pierś z kaczki z ziemniakami w glince kaolin, pianą tymiankową i żelem z pigwowca;
            • czekoladowe lody na azocie z pianą limonkową;
            • espumą z jogurtu, jadalne szkło i jadalny mech. 

            Dziękujemy!!!