W nowym roku szkolnym nie mogło nas zabraknąć podczas akcji narodowego czytania w Książnicy Płockiej. Uczennica klasy 4 tf zaprezentowała fragmenty ,, Nad Niemnem'' Elizy Orzeszkowej. XII - narodowe czytanie to znakomita inicjatywa oraz okazja do zapoznania się z polską literaturą , a także możliwość wcielenia się w bohaterów literackich z innej epoki.
Informacja dotycząca dyplomów, świadectw i certyfikatów
04.09.2023W dniu 11 września wydawane będą dyplomy, świadectwa, certyfikaty zdanych egzaminów zawodowych oraz udzielane będą wszelkie informacje dotyczące wyników egzaminów. Dokumenty odbieramy w pokoju 15B w budynku warsztatów szkolnych.
4.09. rozpoczynamy rok szkolny 2023/24
29.08.2023Uczniów klas pierwszych zapraszamy na uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego 4.09.2023 r. o godz. 9:00 do szkolnej auli (25B) w budynku warsztatów. Uczniowie poznają dyrekcję, pracowników szkoły oraz nowych wychowawców, z którymi spotkają się po inauguracji w klasach:
1tf - technik usług fryzjerskich, p. Monika Makowska, sala 11B (budynek warsztatów)
1 tr - technik organizacji reklamy, p. Sebastian Pietrusiński, sala 106
1 tż - technik żywienia i usług gastronomicznych p. Justyna Rubinkowska, sala 21 B (budynek warsztatów)
1 tżs - technik żywienia i usług gastronomicznych i technik spedytor, p. Magdalena Misiak, sala 202
1 tlt - technik stylista i technik organizacji turystyki, p. Agnieszka Krukowska, sala 206
1 cf - cukiernik, fryzjer, p. Krzysztof Dobaczewski, sala 210
1 k - kucharz, p. Elżbieta Bieniek, sala 1
Pozostałe klasy spotykają się według harmonogramu: Rozpoczęcie_roku_szkolnego.pdf
W tym dniu w szkole obowiązuje strój galowy.
Do zobaczenia w ZSUiP!
Sanepid
31.07.2023Ważne dla uczniów rozpoczynających kształcenie w klasie 1
Dotyczy badań w sanepidzie !!!
Od 01.08.2023r. można zgłaszać się do Sanepidu w celu wykonania badań na nosicielstwo dla danych zawodów:
-Technik usług fryzjerskich
-Technik żywienia i usług gastronomicznych
-Cukiernik
-Fryzjer
-Kucharz
- Wydawanie pojemników do badań na nosicielstwo dla klientów indywidualnych oraz odbiór wyników z badań odbywa się w Punkcie Przyjęć Próbek w PSSE
Płock ul. Królewiecka 14, od poniedziałku do piątku w godzinach
od 8.00 - 14.30
- Próbki do badań mikrobiologicznych przyjmowane są w Punkcie Przyjęć Próbek w PSSE
Płock ul. Królewiecka 14, od poniedziałku do czwartku w godzinach
od 8.00 - 10.00
KONTAKT: 887 437 776
Po odebraniu wyników, na które czeka się około tygodnia, należy iść do lekarza profilaktyka w celu założenia i uzyskania wpisu w książeczce do celów sanitarno-epidemiologicznych.
Cieszymy się, że ósmoklasiści wybrali ZSUiP!
21.07.2023Witajcie w naszej szkole! Spotykamy się 4.09.2023 r., poznamy i z pewnością zaprzyjaźnimy. Uczniowie klas pierwszych mogą już teraz zapoznać się z listą podręczników:
podręczniki do klasy 1 technikum i szkoła branżowa
Do zobaczenia we wrześniu!
Pożegnanie absolwentów szkoły branżowej
24.06.2023Trzy lata minęły jak chwila i przyszło się pożegnać. Uczniowie trzecich klasy Branżowej Szkoły I stopnia nr 4 zakończyli swoją naukę i pięknie zostali pożegnani na uroczystości w dniu 23 czerwca. Najlepszym wręczono dyplomy i nagrody książkowe, a dla wszystkich uczniowie z klas drugich przygotowali słodki podarunek. Szerokiej drogi nasi absolwenci. Progi naszej szkoły są zawsze dla Was otwarte.
4
Kwesta na rzecz Stowarzyszenia "Hospicjum Płockie" pod wez. św. Urszuli Leduchowskiej
07.06.2023Wolontariusze naszej szkoły, w dniach 27 i 28 maja, wsparli działania Stowarzyszenia "Hospicjum Płockie" pod wez. św. Urszuli Leduchowskiej. W ramach kampanii Pola Nadziei 2023 młodzież kwestowała na rzecz osób chorych i cierpiących.
Wolontariat hospicyjny jest niezwykle trudnym i odpowiedzialnym rodzajem służby społecznej, cieszy więc fakt, że młodzi ludzie chcą angażować się w tego rodzaju przedsięwzięcia i kształtować w sobie potrzebę niesienia bezinteresownej pomocy osobom chorym i cierpiącym.
Szkolny konkurs ,,Matematyka w zawodzie''
30.05.2023Podczas szkolnego święta Dnia Patrona Szkoły odbyło się uroczyste wręczenie dyplomów i nagród zwycięzcom konkursu ,, Matematyka w zawodzie'', który miał miejsce pod koniec kwietnia. Konkurs polegał na rozwiązaniu zadań otwartych, dotyczących zastosowania matematyki w zadaniach praktycznych, związanych z nauczanymi w naszej szkole zawodami. Celem konkursu było pokazanie uczniom, że matematyka czyli liczenie, budowanie strategii działania, planowanie i wnioskowanie jest nieodłącznym elementem nauki w szkole oraz życia w społeczeństwie. W konkursie wzięło udział 35 uczniów naszej szkoły. Po sprawdzeniu prac wyłoniono zwycięzców. I miejsce zajęła Aleksandra Bielska z klasy 4 tstm, II miejsce Karolina Chrustowska z klasy 2 tl, III miejsce ex aequo Natalia Owczarska z kalsy 3 tf oraz Arkadiusz Gogol z klasy 1 tst. Wszystkim uczestnikom i laureatom serdecznie gratulujemy i zapraszamy za rok.
Dzień Patrona
27.05.202326 maja cała społeczność szkolna obchodziła Dzień Patrona. W tym roku wiodące hasło brzmiało: ,,Porozmawiajmy o odpowiedzialności''. Interpretację hasła przedstawił pan dyrektor Henryk Cichecki. Następnie została zaprezentowana krótka scenka dotycząca odpowiedzialności w życiu codziennym. Młodzież biorąca udział w konkursach: wiedzy o patronie szkoły, a także ,, Matematyka w zawodzie '' otrzymała dyplomy i nagrody. Potem rozpoczął się szkolny konkurs talentów i pasji. Wspaniała grupa uczniów przedstawiała swoje hobby, od gotowania, rysowania, projektowania, po modę i śpiewanie, a także podróżowanie, fotografowanie oraz czytanie książek. Głosami publiczności zwyciężyła Aleksandra Bielska, drugie miejsce zajęła Patrycja Joniak, trzecie Wiktoria Wieszczyńska. Na koniec uroczystości zaprezentował się nowy samorząd szkolny wybrany na rok 2023/2024.
14
Z wizytą w Domu na Górce
16.05.2023Nasi uczniowie są bardzo otwarci na nowe inicjatywy. Tym razem dość spontanicznie zrodził się pomysł, by zaprzyjaźnić się z Rodzinnym Domem Dziecka "Fundacja Dom na Górce". Uczniowie klasy 2ks postanowili podzielić się swoją pasją do gotowania z rówieśnikami z Fundacji. Pierwszym krokiem do nowej znajomości stały się własnoręcznie wykonane pierogi, które trafiły na stół do "Domu na Górce". Było miło i smacznie. Dodatkowo dzieci zostały zaproszone na warsztaty kulinarne do Naszej Szkoły. Czekamy na to spotkanie.
W kulinarnej podróży do Afryki i Azji
10.05.2023Za nami ostatnie spotkanie podczas warsztatów „ Podróże kulinarne ze smakiem” w ramach projektu „Zawodowe B2B”. W dniu 6 maja przenieśliśmy się do Afryki i Azji. Uczniowie przygotowali kurczaka w sosie pomidorowym po pendżabsku; ryż po madagaskarsku z nutą imbiru oraz ostrym sosem sakay; sałatkę ananasowo – bananową w towarzystwie pomidorów i awokado z prażonymi orzeszkami ziemnymi i mlekiem kokosowym oraz ananasa gotowanego metodą sous – vide w syropie cukrowym z miętą, liściem laurowym i rozmarynem.
Dodatkowo uczniowie mieli możliwość eksperymentowania z użuciem krewetek królewskich, makaronu ryżowego i suhi według własnych pomysłów.
Bardzo dziękujemy wszystkim uczniom za ich aktywny udział w warsztatach. Praca z WAMI to przyjemność
Warsztaty prowadziły p. Justyna Rubinkowska i p. Anna Cichocka.
1
Zakończenie roku szkolnego klas maturalnych
28.04.202328 kwietnia pożegnaliśmy uroczystym apelem tegorocznych maturzystów. Był to szczególny dzień dla uczniów, którzy zakończyli kolejny etap swojego życia - ukończyli szkołę średnią. Wicedyrektor szkoły Pan Stanisław Domachowski przekazał nagrody książkowe, dyplomy i wyróżnienia uczniom, którzy wykazali się szczególnymi osiągnięciami, zarówno w edukacji, jak i zajęciach pozaszkolnych. Uczniowie klas czwartych technikum przygotowali program artystyczny dla swoich starszych kolegów. Z pewnością był to dzień szczególny, pełen wrażeń i wspomnień. Mamy nadzieję, że zapadnie on na długo w pamięci tegorocznych absolwentów.
4
Szkolny Konkurs Cukierniczy 2023
28.04.2023W dniu 26.04.2023 r. odbył się finał trzeciej edycji Szkolnego Konkursu Cukierniczego. Tematem tegorocznej rywalizacji był "Deser na co dzień i od święta – torty i ciastka". Nagrody dla zwycięzców ufundował hipermarket AUCHAN PŁOCK.
I miejsce za tartę z kremem rafaello zdobyli Krzysztof Serwiński i Aleksandra Fabisiak z klasy 3 ck
II miejsce za tort minionek otrzymał zespół klasy 1 cf
III miejsce za wykonanie ciasta marchewkowego przypadło Kasi Korytkowskiej i Ani Seliwiak z klasy 1 cfWyróżnienie otrzymali:
Kasia Wójtowicz (3 ck) za babeczki „runo leśne”
Weronika Matuszewska (3 ck) za babeczki „runo leśne”
Wiktoria Charubin (1 cf) za sernik z bitą śmietaną
Maja Bartoszewska ( cf) za sernik z bitą śmietanąGratulujemy wszystkim uczestnikom tej słodkiej rywalizacji.
3
Dlaczego warto odwiedzić Grecję? Nasi kucharze znają odpowiedź
26.04.2023Grecja jest krajem o najdłuższej tradycji kulinarnej. Słowo „gastronomia” pochodzi z języka greckiego i oznacza „prawo żołądka”. W deszczowy sobotni poranek 15 kwietnia w ramach warsztatów kulinarnych uczniowie klas 1Tż i 2Tżr spotkali się w pracowniach gastronomicznych, by sporządzić potrawy z produktów wykorzystywanych w kuchni greckiej. Przyrządzili zupę krem z mięty, bazylii i pieczonej cukinii, pieczoną ligawę z sosem musztardowo – miodowym w towarzystwie świeżych warzyw, rybę w sosie z gorzkich pomarańczy, sałatkę z buraków z rukolą i kozim serem oraz arbuza skropionego pomarańczowym likierem podanego z chipsami z boczku i serem.
6
II Mistrzostwa Szkoły w piłce nożnej
25.04.2023Wielki finał II Mistrzostw Szkoły w piłce nożnej odbył się 21 kwietnia 2023 r. W szkolnych rozgrywkach wzięło udział pięć 7-osobowych drużyn (dwie w kategorii dziewcząt i trzy w kategorii chłopców). Emocji było co niemiara, zawodniczki i zawodnicy zacięcie rywalizowali na boisku o wejście do finałowych rozgrywek. Do ścisłego finału dotarły drużyny „Białych Orłów” i „Ogrów”, wśród dziewcząt w finale znalazły się drużyny pod nazwą „Żadna” i „Szczury”. W meczach finałowych drużyna „Białych Orłów” zwyciężyła drużynę „Ogrów” 7:4, natomiast wśród dziewcząt wygrała drużyna „Żadna” stosunkiem bramek 3:1.
Medale wręczał pan Dyrektor Henryk Cichecki.
3
Bardzo udany Dzień Otwarty w ZSUiP
23.04.2023W słoneczny piątek 21.04.23 r. zaprosiliśmy młodzież z klas ósmych szkół podstawowych oraz ich rodziców. Przybyli tłumnie, co nas bardzo cieszy! Każdy, kto nas odwiedził miał możliwość zwiedzania szkoły w towarzystwie naszych uczniów, porozmawiania z nauczycielami i uczniami, zapoznania się z pracowniami, warsztatami i nowoczesnym wyposażeniem ZSUiP. Atrakcji nie brakowało! W salach i na korytarzach można było sprawdzić się w licznych quizach i zabawach przedmiotowych, na I piętrze zrobić śmieszne zdjęcia i zadzwonić z naszej londyńskiej fotobudki. Na II piętrze prezentowały się zawody: technik spedytor, reklamy i organizacji turystyki: obok "rajskiej plaży" można było przejść tor przeszkód w alkogoglach. W pracowniach fryzjerskich, gastronomicznych, mody i stylu, w piekarni oraz na auli trwał "festiwal zawodów": ósmoklasiści obejrzeli zajęcia pokazowe, wzięli udział w zabawach i degustacjach. Najbardziej aktywni nasi goście losowali nagrody w sali kelnerskiej. Po prostu – w ZSUiP zawsze wiele się dzieje! Każdy może stać się częścią tej fantastycznej społeczności i budować z nami niepowtarzalną atmosferę. Dołącz do nas!
21
Wolontariat
20.04.2023Tradycją naszej szkoły jest włączanie się uczniów ze szkolnego koła wolontariatu do akcji pomocy potrzebującym.
Wolontariusze wzięli udział w przeprowadzeniu XXIII Ogólnopolskiej Zbiórki Żywności Caritas po hasłem "Tak - Pomagam!".
Podczas zbiórki wolontariusze pozyskiwali produkty spożywcze, które zostały przekazane w formie paczek osobom najuboższym: chorym, niepełnosprawnym, bezdomnym, wykluczonym społecznie i zawodowo.
Cenną inicjatywą jest również nawiązanie współpracy z Płockim Stowarzyszeniem Pomocy Osobom z Chorobą Alzheimera.
Jednym z założeń podjętej współpracy było umożliwienie młodzieży uczestnictwa w życiu osób starszych, zrozumienie ich problemów, przełamanie ich osamotnienia, a także podjęcie wspólnej aktywności.
Pierwsze spotkanie z pensjonariuszami miało na celu wzajemne poznanie i integrację. Rozmowy, wymiana doświadczeń, a następnie wspólna zabawa i kosztowanie słodkości dały możliwość aktywizacji osób starszych i budowanie więzi międzypokoleniowych. Istotne w spotkaniu było stworzenie obu grupom (młodzieży i seniorom) przestrzeni porozumienia się, wzajemnego poznania oraz planowania kolejnych spotkań.
2
Projektantka Magdalena Carter w ZSUiP
18.04.2023Uczniowie klas technik stylista, technik przemysłu mody i technik reklamy w dniu 17 kwietnia mieli przyjemność uczestniczyć w spotkaniu z Panią Magdaleną Carter. Pani Magda jest absolwentką naszej szkoły, ukończyła technikum technologii odzieży, Międzynarodową Szkołę Kostiumografii i Projektowania Ubioru w Warszawie oraz pedagogikę, interesuje się również psychologią. Prowadzi swój salon sukien ślubnych. Obecnie jest znaną i szanowaną projektantką i stylistką mody.
Pani Magdalena opowiedziała młodzieży o swojej ścieżce zawodowej, tajnikach zawodu oraz relacjach społecznych. Zwróciła szczególną uwagę na właściwą komunikację, na trafne decyzje, zaangażowanie i ciężką pracę, które są gwarantem osiągnięcia sukcesu i uznania. Dodała również, że normalną rzeczą jest, że drodze do sukcesu towarzyszą upadki.
Dziękujemy za poświęcony czas i cenne wskazówki.
Tegoroczne spotkania z ósmoklasistami
17.04.2023W marcu i kwietniu 2023r. uczniowie i nauczyciele ZSUiP odbyli wiele spotkań z ósmoklasistami, którzy stoją przed wyborem szkoły. Uczestniczyliśmy w giełdach edukacyjnych organizowanych przez szkoły podstawowe, gdzie mieliśmy okazję przedstawić ofertę naszej szkoły uczniom z SP w Blichowie, Drobinie, Bodzanowie, Słubicach, Nowych Łubkach, Staroźrebach oraz w Małej Wsi. Był to czas ciekawych rozmów, prezentacji kierunków kształcenia ZSUiP oraz aktualności z życia szkoły. Dziękujemy wszystkim gościnnym szkołom podstawowym! Wszystkich, z którymi nie udało nam się do tej pory spotkać, zapraszamy na Dzień Otwarty 21.04.2023r.!
7
Gotowi na Wielkanoc
05.04.2023Tradycyjne wielkanocne mazurki już przygotowane przez uczniów klasy 2ks. Uczniowie technikum reklamy wykonali świąteczne kartki oraz wielkanocne materiały reklamowe.
1