• kucharz

          • Przygotowywanie jedzenia jest sztuką.

            Kucharz to osoba, która wykonuje potrawy zamówione przez klienta. Może pracować w restauracjach, jadłodajniach, barach, ale także np. w firmach cateringowych. Profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik, a nawet artysta, który dysponuje wiedzą i umiejętnościami niezbędnymi do właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, sposobów podawania dań i dodatków, a także przyrządzania potraw z różnych kultur kulinarnych i dostosowanych do różnych okazji.

                    

            Jakie umiejętności zdobędzie przyszły kucharz?

            • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów
            • wydawania potraw
            • stosowania receptur gastronomicznych
            • współpracy w zespole
            • komunikacji interpersonalnej
            • prowadzenia własnej działalności gospodarczej
            • wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw
            • przechowywania i utrwalania żywności

             

            Szkoła przygotowuje do egzaminu potwierdzającego kwalifikację:
            HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań - klasa III

            Uczeń odbywa zajęcia praktyczne w szkolnych pracowniach gastronomicznych.