Tradycyjne wielkanocne mazurki już przygotowane przez uczniów klasy 2ks. Uczniowie technikum reklamy wykonali świąteczne kartki oraz wielkanocne materiały reklamowe.
Konkurs MasterChef ZSUiP 2023 rozstrzygnięty!
03.04.2023Poznaliśmy zwycięzcę tegorocznej edycji Konkursu MasterChef ZSUiP!
W 2023 roku uczestnicy zmierzyli się z tematem przewodnim "Kurczak niekonwencjonalnie". Konkurs składał się z dwóch etapów:
I etap - przesłanie do dnia 10 marca 2023 roku zgłoszenia dwuosobowych drużyn wraz z recepturą gastronomiczną oraz zdjęciem dania. Jury konkursowe I etapu, składające się z nauczycieli zawodu: p. Bożeny Frączkowskiej, p.Justyny Rubinkowskiej, p. Elżbiety Bieniek i p. Anny Cichockiej, wybrało 8 finałowych par.
W finale startujące pary przygotowały zgłoszoną potrawę w pracowni gastronomicznej pod czujnym okiem jurorów i zaprezentowały ją komisji konkursowej.
Rywalizacja finałowa drużyn rozpoczęła się od słów otuchy Tomasza Jakubiaka, znanego z telewizji polskiego kucharza i jurora polskiej edycji MasterChef Junior.
9Efekty prac konkursowych naszych młodych kucharzy znalazły ogromne uznanie jury w składzie:
Przewodniczący: p. Tomasz Wereszczyński – Kierownik Zespołu Usług Gastronomicznych Orlen Administracja Sp. z o.o. w Płocku
Członkowie:
p. Jakub Łącki – Regionalny kierownik sprzedaży ds. detalu FFV - Hortex Polski Ogród Sp. z o.o w Warszawie
p. Tomasz Mrówczyński - Szef kuchni w Szkole Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi Nr 11 im. Bolesława Chrobrego w Płocku,
p. Arkadiusz Janiszewski - Szef kuchni restauracji Dębowa w Płocku
p. Kamil Gumiński - Szef kuchni restauracji Polska Toskania w Bożewie
p. Litosława Koper - Dyrektor Młodzieżowego Domu Kultury w PłockuGRATULUJEMY wszystkim uczestnikom!!!
2I miejsce i tytuł MasterChef ZSUiP 2023 zdobyli Jakub Dominiak i Marcin Serwiński z klasy 2ks za danie: Grillowane roladki drobiowe z pietruszkowym pesto na wrzosowym ryżu, otulone bekonem, w towarzystwie karmelizowanych brukselek, bobu, rzodkiewek i aromatem pieczonej gruszki
II miejsce jury przyznało Patrycji Głoskowskiej i Adamowi Kamińskiemu z klasy 2Tżr za przygotowanie dania: Kurczak pieczony w marynacie cytrusowej z sosem pomarańczowym, ziemniakami hasselback oraz prażonymi jabłkami aromatyzowanymi kuminem
III miejsce zdobyli Zuzanna Kieplin i Damian Ziółkowski z klasy 2Tżr za przygotowanie: Siekane kotleciki drobiowe z pieczarkami i papryką podane na sosie z orzechów nerkowca i pomidorów, z chlebkiem naan oraz sezamową sałatką z pak choi
Wyróżnienie jury przyznało parom:
Aleksandra Dudek, Kinga Graczykowska klasa 1ks, Kotlet w dwóch odsłonach z sosem czosnkowym na puree marchewkowo – wiśniowym
Wiktoria Wieszczyńska, Mikołaj Nawrot klasa 1tż, Kurczak teriyaki z słodko – winnym sosem mango oraz stekami z kalafiora
Nagrodę specjalną za smak i profesjonalizm w pracy zdobyła Zuzanna Kieplin z klasy 2Tżr
zaś nagrodę specjalną za kreatywność w prezentacji dania otrzymały Magdalena Grabowska, Julia Przybylska z klasy 3 Tżs, Grillowana pierś z kurczaka podana z przypieczoną skórką, puree pietruszkowym z białą czekoladą i marchewkami w sosie teriyaki
Dziękujemy sponsorom za ufundowanie nagród dla młodych zdolnych kucharzy
p. Henryk Cichecki - Dyrektor ZSUiP Płock
p. Jakub Łącki - HORTEX Warszawa
p. Tomasz Mrówczyński - Szef kuchni SP nr 11 Płock
p. Litosława Koper - Dyrektor MDK Płock
p. Kamil Gumiński - Szef kuchni Polska Toskania Bożewo
p. Karczewski Maciej - Dyrektor SP nr 11 Płock
Agencja reklamy MixDigital Michał Lewandowski Płock
"Dotyk Piękna" - Sara Ludwiczak - Salon masażu Płock
Taxas BBQ Słupno
Polpor Przedsiębiorstwo Produkcyjno - Handlowe Biała
Reeflex F.H.U - Maciej Kamiński Płock
Menu Express Sp. z.o.o, Sp. k. Warszawa
Działalność Transportowo - Usługowa - Czesław GórskiKonkurs MasterChef ZSUiP 2023 zorganizowały p. Małgorzata Garlej oraz p. Agnieszka Gabryszewska - Gnyp
Projekt Oli wyróżniony w międzynarodowych mistrzostwach!
29.03.202324 marca 2023 roku odbyły się X Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w Szyciu organizowane przez Szkołę Artystycznego Projektowania Ubioru w Krakowie. Jury złożone z wykładowców SAPU przyznało wyróżnienie naszej uczennicy Aleksandrze Bielskiej z 4 tstm - technik przemysłu mody. To kolejny sukces naszej młodej projektantki. Zadanie konkursowe polegało na wykroju i uszyciu sukienki w rozmiarze 36 lub 38 w maksymalnym czasie 5 godzin. Do konkursu Ola przygotowywała się pod kierunkiem Pani Małgorzaty Garlej.
Uczestnicy Międzynarodowych Mistrzostw Polski w Szyciu zaprezentują znakomite umiejętności krawieckie. W tegorocznych mistrzostwach wzięło udział aż 21 uczestników ze szkół kształcących w branży mody z Polski i Słowacji.
Cieszy nas kolejny sukces Oli!
6
Smakołyki z włoskiego stołu
27.03.2023Jedni w sobotę rano spali, inni w pracowniach gastronomicznych tworzyli w ramach projektu „Podróże kulinarne ze smakiem”. Uczniowie klas 1tż i 2 tżr wspólnie przygotowywali potrawy z produktów stosowanych w kuchni włoskiej. Według Włochów jedzenie jest filozofią życia. Włosi nigdy nie jadają w samotności, a niedzielny obiad bez rodziny jest dla nich nie do pomyślenia.
Młodzi kucharze polecają:
- wspaniałe risotto z borowikami;
- polędwiczkę wieprzową zapakowaną próżniowo i gotowaną metodą sous – vide z soczewicą i groszkiem cukrowym w towarzystwie salsy z mango;
- puree z pietruszki i białej czekolady serwowane na zimno z wędzonym kurczakiem;
- oraz pikantne krewetki w herbacie tropikalnej.
Warsztaty prowadziły p. Justyna Rubinkowska i p. Anna Cichocka.
1
Mistrzostwa Szkoły w Piłce Siatkowej
22.03.202321 marca 2023 r, w pierwszym dniu wiosny , rozegrany został finał Mistrzostw Szkoły o Puchar Dyrektora ZSUiP w piłce siatkowej . Do rozgrywek zgłosiło się 12 drużyn , które w dniach 14-15 marca 2023 r. rozegrały po 2 mecze, w 4 grupach. Do ścisłego finału dotarli zwycięzcy grup - 4 zespoły (4 TRS, 4Tstm , 4Tżp i 3 Fr/3W).
W finale zwyciężyła klasa 3 Fr/3W, która pokonała w setach 2:0, klasę 4Tstm. 3 miejsce zajęła klasa 4 TRS. Gratulujemy zwycięzcom.
5
Obiad w próżni. Czy to możliwe?
21.03.2023Nowoczesna technika gotowania SOUS-VIDE.
Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami w towarzystwie pomarańczy i tymianku został wstępnie zapakowany próżniowo, by potem w temperaturze 63 °C gotował się do osiągnięcia właściwych walorów smakowych.
Danie mięsne dodatkowo wzbogacił ręcznie kręcony makaron tagliatelle w sosie śmietanowo - ziołowym. I to wszystko na pracowni gastronomicznej 2ks. Pycha!!!
Ola w finale konkursu dla młodych projektantów
20.03.2023W Teatrze Miejskim w Lesznie nasza uczennica Aleksandra Bielska z klasy 4 tstm - technik przemysłu mody reprezentowała szkołę w finale V edycji Konkursu Dla Młodych Projektantów i Krawców "Szmaragdowy Guzik". Tematem przewodnim była "Architektura w modzie". Projekt Oli był zgłoszony w kategorii haute conture: "Suknie w architekturze high-tech".
Inspiracją dla projektu Oli stał się Burj Binghatti Jacob & Co Residences, najwyższy na świecie wieżowiec w Dubaju - luksusowa wieża zwieńczona iglicami ozdobionymi podświetlanymi szklanymi elementami w kształcie diamentów. Głównym motywem kreacji stały się perełki, kryształki i szlifowane koraliki odbijające światło niczym promienie słońca przeglądające się w oknach wieżowca. Nasza uczennica w towarzystwie modelki - Mai Konopińskiej z 2 tl, pięknie zaprezentowała się wśród 59 uczestników. Jej suknia została wykonana pod kierunkiem nauczyciela zawodu pani Małgorzaty Garlej. Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Technicznych - Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Lesznie.
Jesteśmy bardzo dumni z projektantki, modelki i świetnego projektu.
9
Wiosna- ,,Ach, to ty ''
20.03.2023Wiosenna wystawa ciesząca oko, przygotowana przez uczniów klas fryzjerskich, gastronomicznych oraz mody i stylu.
Kuchnia molekularna w ZSUiP
20.03.2023Ależ to było niesamowite doświadczenie!!! Uczniowie w ramach projektu Zawodowe B2B pod okiem fantastycznych kucharzy ze Studia Kulinarnego Zmokła Kura poznali tajniki kuchni molekularnej. W świat nowoczesnej gastronomii wprowadził ich Szef Piotr Pyczot.
W przyjaznej atmosferze uczniowie sporządzili m.in.:
- galaretkę z koziego sera serwowaną z żelem z buraka i kawiorem z octu balsamicznego;
- zupę z syfonu z zielonego groszku i miętowa pianą;
- podwędzaną pierś z kaczki z ziemniakami w glince kaolin, pianą tymiankową i żelem z pigwowca;
- czekoladowe lody na azocie z pianą limonkową;
- espumą z jogurtu, jadalne szkło i jadalny mech.
Dziękujemy!!!
3
Zimowy poranek w pracowni gastronomicznej
09.03.2023W zimny sobotni ranek 4 marca spotkaliśmy się na kolejnych warsztatach „Podróże kulinarne ze smakiem”. Uczniowie klas 2Tżr oraz 1Tż sporządzali potrawy z surowców stosowanych w kuchni francuskiej. Przyrządzili krewetki smażone w przecierze z pieczonej papryki serwowane z sosem z marakui i puree z konfitowanego czosnku. Confit – z francuskiego konserwować. To sposób powolnego gotowania produktu w tłuszczu. Sporządzony w ten sposób czosnek traci na ostrości, a nabiera słodkiego smaku. Przetarty, w połączeniu ze śmietanką tworzy idealne puree. Uczniowie na warsztatach uczą się elementów foodpairingu – czyli łączenia smaków. Przygotowali pstrąga z sosem truskawkowo – czosnkowym w towarzystwie chipsa z boczku i puree ziemniaczanego z dodatkiem serka mascarpone oraz zupę krem z marchewki i pomarańczy z nutą imbiru. Witamin dostarczyła sałatka z cykorii, gruszek i orzechów z serem roquefort oraz sałatka z pomarańczy i czarnych oliwek z prażonym kminem i ostrym sosem.
1
Przedstawienie ,, Być kobietą...''
08.03.2023Z okazji Dnia Koniet szkolne Koło Teatralne zaprezentowało montaż słowno - muzyczny pt. ,, Być kobietą''. Uczniowie przypomnieli w jaki sposób świętowano ten dzień w minionych epokach , a jak dziś współczenie obchodzimy to święto. Młodzież przedstawiła wiersze i piosenki o kobietach dla kobiet.
2
Udział w wystawie ,,Fredro, królestwo śmiechu''
04.03.2023Uczniowie ze szkolnego koła teatralnego wraz z opiekunem wybrali się do Książnicy Płockiej im. Władysława Broniewskiego na otwarcie wystawy ,,Fredro, królestwo śmiechu''. Spotkanie umili młodsi koledzy ze Szkoły Podstawowej nr 12 w Płocku, a także artyści z Teatru Remedium Stowarzyszenia Uniwersytetu Trzeciego Wieku, którzy zaprezentowali fragmenty dzieł polskiego komediopisarza. Piękno języka ojczystego, dobry humor oraz ciekawa biografia twórcy ,,Zemsty'', a także niezapomniane wrażenia w czasie otwarcia wystawy, zobaczyliśmy, bawiliśmy się i nie żałujemy.
W hołdzie bohaterom antykomunistycznego podziemia
01.03.20231 marca 2023 r. uczniowie Zespołu Szkół Usług i Przedsiębiorczości uczcili Narodowy Dzień Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”. Pod tablicą upamiętniającą Żołnierzy Wyklętych na Stanisławówce złożyliśmy biało-czerwony bukiet kwiatów oraz zapaliliśmy znicze. Wszyscy z powagą i należną czcią pochyliliśmy się przed bohaterami, którzy przeciwstawili się sowieckiej agresji i narzuconemu reżimowi komunistycznemu. Podniosły nastrój uroczystości w szczególny sposób nadała pieśń pt. „Biały krzyż” wykonana przez uczennicę Adriannę Dymowską z klasy 4TF. Krótką lekcję historii poprowadziły pani Grażyna Kobierecka i pani Alicja Szymańska. Chwała bohaterom.
W uroczystym złożeniu wiązanki kwiatów w miejscu pamięci narodowej na Stanisławówce udział wzięli uczniowie z klas: 2cf, 4TF, 1cf, 4TRS, 1tst.
1
Tydzień cukiernika i sprzedawcy
20.02.2023W dniach 6-9 lutego odbył się Tydzień cukiernika i sprzedawcy. Uczniowie wzięli udział w quizie i rozwiązywali branżowe krzyżówki. Mogli też zakupić wypieki przygotowane przez szkolnych cukierników w Słodkim Sklepiku prowadzonym przez uczniów klas uczących się w zawodzie sprzedawca. W sklepiku, jak nazwa wskazywała, królowały słodkości: gofry, naleśniki, rogaliki "Julianki" oraz wata cukrowa.
3
Podróże kulinarne ze smakiem - II edycja
16.02.202311 lutego rozpoczęła się realizacja II edycji warsztatów „Podróże kulinarne ze smakiem” w ramach projektu „Zawodowe B2B” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
W warsztatach bierze udział łącznie dwunastu uczniów z technikum żywienia (klasy 1tż i 2Tżr).
Na pierwszych zajęciach sporządzaliśmy potrawy z produktów popularnych w kuchni hiszpańskiej:
- słynne Gazpacho andaluz czyli andaluzyjski chłodnik warzywny;
- pieczoną w musztardzie pręgę wołową z borowikami, ryżem i szpinakiem;
- sałatkę z kurczaka, szpinaku, mango z prażonymi migdałami
- oraz chocolate caliente czyli gorącą, gęstą czekoladę z nutą cynamonu i szczyptą pieprzu cayenne.
Na kolejną podróż kulinarną zapraszamy 4 marca.
Warsztaty prowadzą: p. Justyna Rubinkowska i p. Anna Cichocka
5
Lekcja polskiego w Art deco
13.02.2023Tuż przed feriami uczniowie z klasy 1 tż wraz z nauczycielką języka polskiego wybrali się do Muzeum Mazowieckiwgo w Płocku, do oddziału Art deco na lekcję poświęconą Władysławowi Broniewskiemu zatytułowaną ,, Podpalacz serc - Broniewskiego miłość, walka, i rozterka ''. Właśnie 10 lutego mija 61. rocznica śmierci Władysława Broniewskiego. Młodzi ludzie obejrzeli wystawę poświęconą znanemu plocczaninowi, wysłuchali opowieści o jego niełatwym życiu , a także wysłuchali wierszy poety.
Ósmoklasiści poznali naszą szkołę
10.02.20239 lutego 2023 r. odbyła się już druga tura warsztatów zawodowych dla uczniów klas kończących szkołę podstawową. Warsztaty "Mój zawód - Moja pasja" polegają na udziale uczniów w pięciu trzydziestominutowych lekcjach z różnych zawodów i kierunków kształcenia. Ósmoklasiści w asyście naszej młodzieży poznali specyfikę zajęć z reklamy, turystyki, spedycji, gastronomii, fryzjerstwa i mody. W warsztatach uczestniczyło ok. 160 uczniów z 7 szkół podstawowych:
- Szkoła Podstawowa w Słubicach
- Szkoła Podstawowa w Dobrzykowie
- Szkoła Podstawowa w Nowym Duninowie
- Szkoła Podstawowa nr 3 w Płocku
- Szkoła Podstawowa nr 12 w Płocku
- Szkoła Podstawowa nr 22 w Płocku
- Szkoła Podstawowa nr 23 w Płocku
Ten rodzaj zajęć cieszy się coraz większą popularnością i pomaga zweryfikować wyobrażenia o danym zawodzie oraz przedstawić, na czym polega nauka przedmiotów zawodowych. Dzięki temu uczniowie klas kończących szkołę podstawową będą mogli z większą świadomością przystąpić do wyboru swojej drogi zawodowej.
Cieszymy się z wizyty ósmoklasistów i zapraszamy do naszej szkoły.
23
Poszukujesz walentynkowych inspiracji?
10.02.2023Za oknem śnieg, a u nas kwitnie miłość w ogrodzie. Wchodząc do budynku warsztatów szkolnych można nacieszyć oko walentynkową wystawą, której elementy przygotowali uczniowie branży fryzjerskiej, gastronomicznej oraz mody i stylu pod kierunkiem swoich nauczycieli.
6
Odkrycie w pracowni gastronomicznej
10.02.2023Uczniowie z klasy 1 technikum żywienia i usług gastronomicznych coraz lepiej radzą sobie na zajęciach w pracowni gastronomicznej. Poznają nowe smaki i rozwijają umiejętności. Okazuje się, że większość z nich nigdy nie miała okazji skosztować chłodnika. Galaretka z kwaśnego mleka z sosem bananowym to również nowość w menu młodych kucharzy.
1
Niecodzienna wizyta w pizzerii
10.02.2023Dziś, w Międzynarodowym Dniu Pizzy, grupa uczniów z klas gastronomicznych 1Tż, 2 Tżr, 3Tżs i 4 Tż miała przyjemność tworzyć i wypiekać własne kompozycje smakowe w najlepszej płockiej pizzeri Festa Italiana. Ależ było przepysznie.
7