• Kuchnia francuska w tygodniu GASTRONOMII
          • Kuchnia francuska w tygodniu GASTRONOMII

            25.09.2022

            Kuchnia francuska to jedna z najbogatszych i niesamowicie charakterystycznych kuchni świata.

            Klasa 3 Tżs skorzystała z jej zasobów proponując w TYGODNIU GASTRONOMII koleżankom i kolegom:

            vol-au-vent czyli pasztecik wykonany z ciasta francuskiego oraz tosty z pastami: szpinakową, paprykową, pomidorową, twarożkową i jajeczną.

            Było wytrawnie i słodko…

             

        • Tydzień branży gastronomicznej
          • Tydzień branży gastronomicznej

            25.09.2022

            Tydzień branżowy w naszej szkole ruszył pełną parą. Jako pierwsi akcję promowania zawodów  rozpoczęli uczniowie klas żywieniowych. Od samego rana w pracowni gastronomicznej klasa 2ks upiekła ponad 200 sztuk diablotek z ciasta francuskiego, a następnie uczniowie ruszyli po klasach z poczęstunkiem. Zdradzimy Wam, że to nie koniec pyszności w tym tygodniu...

        • Narodowe Czytanie w ogrodzie Książnicy Płockiej
          • Narodowe Czytanie w ogrodzie Książnicy Płockiej

            04.09.2022

            W sobotę 3 września 2022 r. uczennice naszej szkoły z klas 3 tf oraz 3 trmt razem z nauczycielką języka polskiego panią Ewą Chacińską wzięły udział w ogólnopolskiej akcji narodowego czytania ,,Ballad i romansów ’’ Adama Mickiewicza pod honorowym patronatem pary prezydenckiej. XI–narodowe czytanie to znakomita okazja do zapoznania się z polską literaturą , a także możliwość wcielenia się w bohaterów literackich z innej epoki. Nie mogło nas tam zabraknąć.

        • Przedstawienie ,, Mój Norwid''
          • Przedstawienie ,, Mój Norwid''

            03.09.2022

            09.03.2022 szkolne koło teatralne zaprezentowało montaż słowno – muzyczny pt. ,,Mój Norwid’’. Uczniowie przedstawili wiersze poety, w których punktem wyjścia jest człowiek. Artysta rozpatruje ludzką kondycję, przede wszystkim w wymiarze filozoficznym i duchowym, tak ważnym zwłaszcza dzisiaj , kiedy w Europie trwa wojna. Społeczność szkolna także solidaryzuje się z mieszkańcami Ukrainy, przypominając słowa romantycznego poety, że ,, wszystko , co wielkie , jest wielkie przez serce’’.

        • Pożegnanie absolwentów szkoły branżowej
          • Pożegnanie absolwentów szkoły branżowej

            03.09.2022

            Trzy lata minęły jak chwila i przyszło się pożegnać. Uczniowie trzecich klasy Branżowej Szkoły I stopnia nr 4 zakończyli swoją naukę i pięknie zostali pożegnani na uroczystości w dniu 24 czerwca. Najlepszym wręczono dyplomy i nagrody książkowe, a dla wszystkich wesołe przedstawienie zaprezentowało koło teatralne. Szerokiej drogi nasi absolwenci. Progi  naszej szkoły są zawsze dla Was otwarte.

        • Program  "Pracownie językowe w płockich szkołach"
          • Program  "Pracownie językowe w płockich szkołach"

            25.08.2022

            Zakończyliśmy program  "Pracownie językowe w płockich szkołach", dzięki któremu wzbogaciliśmy pracownię językową o  86” monitor interaktywny z oprogramowaniem, laptop oraz zestaw nagłaśniający. To przedsięwzięcie współfinansowane było przez miasto Płock i Fundację ORLEN. W ramach projektu 20 szkół podstawowych i ponadpodstawowych zostało doposażone nowoczesnym sprzętem, który znacząco ułatwia naukę języków obcych. Naszym celem jest podniesienie atrakcyjności lekcji języka obcego, usprawnienie jej przebiegu i przede wszystkim zwiększenie możliwości interaktywnej pracy uczniów na lekcji. Zakupiony sprzęt pozwoli na atrakcyjną wizualizację materiału językowego. Pracownia może stać się „oknem na świat” dla młodzieży, może ona korzystać z edukacyjnych zasobów internetowych, chociażby wirtualnych spacerów po muzeach, galeriach i miejscach związanych z  historią oraz popkulturą  innych krajów.

        • Wycieczka do hotelu Chopin w Sochaczewie
          • Wycieczka do hotelu Chopin w Sochaczewie

            10.06.2022

            W dniach 6-9 czerwca 2022r. uczniowie klasy II i III kierunku technik organizacji turystki, w ramach projektu unijnego, wyjechali na wycieczkę zawodoznawczą, do  hotelu Chopin w Sochaczewie. Pierwszy dzień, został przeznaczony na zapoznanie się z walorami turystycznymi okolicy. Zaczęliśmy od podróży pociągiem retro z Muzeum Kolejki Wąskotorowej w Sochaczewie, potem był spacer po Kampinoskim Parku Narodowym, a zakończyliśmy go piknikiem na polanie w Tułowicach

              Kolejny dzień pobytu uczestników projektu Zawodowe B2B w hotelu Chopin Business & Spa w Sochaczewie upłynął na zapoznaniu się ze specyfiką pracy obiektu. Wieczorne zajęcia odbywały  się w Klubie Fryderyk.

              Uczestnicy wyjazdu wykorzystując infrastrukturę hotelu Chopin, przygotowali i przeprowadzili konferencję na temat: Model współczesnego turysty.

            Popołudnie spędziliśmy w Parku w Żelazowej Woli, poznając miejsce urodzin Chopina i obserwując pracę przewodnika turystycznego.

              9 czerwca był ostatnim dniem pobytu w hotelu "Chopin" w Sochaczewie. Odbyło się podsumowanie wyjazdu oraz  zajęć specjalistycznych, prowadzonych w ciągu roku szkolnego, z wykorzystaniem programu komputerowego - Branżowe Symulacje Biznesowe. W trakcie spotkań uczniowie założyli i prowadzili własne biuro podróży. Uczestnicy otrzymali certyfikaty uczestnictwa w programie. Dziękujemy właścicielom i pracownikom hotelu "Chopin" https://www.facebook.com/HotelChopinSpaSochaczew za profesjonalizm i stworzenie ciepłej, rodzinnej atmosfery.

            Opiekunami uczniów były Edyta Kotkowska- Raczyńska i Joanna Maliszewska.

             

        • Pożegnaliśmy naszych absolwentów
          • Pożegnaliśmy naszych absolwentów

            02.06.2022

            Dzisiaj ukończyli szkołę. Dostali świadectwa i nagrody za piękną postawę uczniowską. Na pożegnanie powiedzieli do swoich nauczycieli: Dziękujemy za te lata wspólnie spędzone, za poświęcony czas, zaangażowanie i wytrwałość. Dziękujemy za dobre słowa, które dodawały nam skrzydeł i pozwalały uwierzyć we własne siły. Dziękujemy za codzienny przykład, jak być mądrym i dobrym człowiekiem.

            Serce rośnie....

        • Szkolenie fryzjerskie
          • Szkolenie fryzjerskie

            02.06.2022

            Jeśli się uczyć, to tylko od najlepszych

            W dniach 18 - 19 maja młodzież z klas fryzjerskich miała okazję zgłębiać tajniki fryzjerstwa na szkoleniu w ramach projektu zawodowe B2B prowadzonym przez wybitną Stylistkę fryzur, panią Martynę Bryk.

            Poniżej kilka prac naszych uczennic inspirowanych stylem boho i glamur.

        • Przedstawienie profilaktyczne ,,Sąd nad papierosem''
          • Przedstawienie profilaktyczne ,,Sąd nad papierosem''

            25.05.2022

            Uczniowie ze szkolnego koła teatralnego zaprezentowali w konwencji rozprawy sądowej "Sąd nad papierosem"

            Celem przedstawienia było zwrócenie uwagi na zdrowotne następstwa i zagrożenia płynące ze strony tego zgubnego nałogu jak również uświadomienie młodzieży, ile argumentów przemawia za niepaleniem. Młodzi aktorzy znakomicie wcielili się w przydzielone im role: sędziego, prokuratora, obrońcy, oskarżyciela, oskarżonego papierosa, lekarza, świadka i woźnego. Końcowym akcentem sygnalizującym ważność problemu, były plakaty o tematyce antynikotynowej zaprezentowane, licznie zgromadzonej publiczności, przez "uczestników procesu."

        • Wycieczka do ZOO w Płocku
          • Wycieczka do ZOO w Płocku

            19.05.2022

            Dzięki uprzejmości OHP Płock, w dniu 19 maja 2022 r , klasy 3 Cw/p wraz z wychowawcą  oraz  3 Fr/p, miały możliwość uczestniczyć w wycieczce do płockiego ZOO. Mieliśmy możliwość podglądania  różnorodnych  zwierząt  z całego świata. Największą atrakcją była nietypowa lekcja biologii , podczas której, młodzież mogła dotykać i brać na ręce : węża , żabę , ropuchy olbrzymie, żółwie lądowe i wodne, jaszczurki , patyczaka, straszyka i inne zwierzęta. Było to niesamowite przeżycie dla większości , niektórzy przełamywali w ten sposób swoje lęki.

        • Szkolenie z Kuchni świata z szefem Studia Kulinarnego ZMOKŁA KURA
          • Szkolenie z Kuchni świata z szefem Studia Kulinarnego ZMOKŁA KURA

            25.04.2022

            Uczniowie Technikum żywienia z kl. 1 tżr oraz 3tż/p w ramach projektu Zawodowe B2B dnia 30 marca wzięli udział w 8-godzinnym szkoleniu „Kuchnie świata – kuchnia włoska, kuchnia meksykańska, kuchnia orientalna z elementami sushi”. Realizatorem szkolenia była firma Nieznani Sprawcy Piotr Grycuk – Studio Kulinarne Zmokła Kura (polecamy!) z Białegostoku, a uczniowie szkolili się pod okiem Szefa Kuchni Radosława Sorko. Sporządzili gnocchi z sosem pomidorowym, carbonarę, chili con carne, guacamole i salsa pico de gallo, czego końcowym efektem była tortilla oraz poznali techniki wykonania sushi. Wszystko profesjonalnie, w doskonałej atmosferze.

        • „Podróże kulinarne ze smakiem”
          • „Podróże kulinarne ze smakiem”

            14.02.2022

            19 marca 2022 rozpoczęła się realizacja warsztatów „Podróże kulinarne ze smakiem” w ramach projektu „Zawodowe B2B” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. W warsztatach bierze udział łącznie dwunastu uczniów z technikum żywienia (klasy 1tżr i 3Tż/p).

            Na pierwszych zajęciach sporządzaliśmy potrawy z produktów popularnych w kuchni hiszpańskiej: słynne Gazpacho andaluz czyli andaluzyjski chłodnik warzywny; pieczoną w musztardzie pręgę wołową z borowikami, ryżem i szpinakiem; sałatkę z kurczaka, szpinaku, mango z migdałami oraz chocolate caliente czyli gorącą, gęstą czekoladę z nutą cynamonu i szczyptą pieprzu cayenne.

            Warsztaty prowadzą: p. Justyna Rubinkowska i p. Anna Cichocka

        • MasterChef ZSUiP 2022
          • MasterChef ZSUiP 2022

            14.02.2022

            11 marca 2022 r. odbył się II SZKOLNY KONKURS KULINARNY MasterChef ZSUiP 2022 "WARZYWA NA TALERZU - KUCHNIA WEGETARIAŃSKA" Konkurs składał się z dwóch etapów:

            I etap - przesłanie do dnia 4 marca 2022 roku zgłoszenia dwuosobowych drużyn wraz z recepturą gastronomiczną oraz zdjęciem dania. Jury konkursowe I etapu: p. Beata Szwęch – kierownik praktyk zawodowych oraz p. Krystyna Piotrowska, p. Anna Cichocka, p. Bożena Frączkowska – nauczyciele zawodu.

            Do finału weszło 8 drużyn. Polegał on na przygotowaniu zgłoszonej potrawy w pracowni gastronomicznej i zaprezentowaniu jej przed komisją konkursową. Jury konkursowego finału:

            p. Tomasz Wereszczyński – Kierownik Zespołu Usług Gastronomicznych Orlen Administracja Sp. z o.o. Płock

            p. Jakub Łącki – Kierownik obszaru ds. rynku tradycyjnego FFV HORTEX – POLSKI OGRÓD Sp. z o.o. - Warszawa

            p. Kamil Gumiński – szef kuchni w RESTAURACJI POLSKA TOSKANIA – Bożewo.

            SPONSORAMI NAGRÓD w konkursie byli: p. Henryk Cichecki- dyrektor ZSUiP Płock, p. Jakub Łącki - HORTEX Warszawa, p. Tomasz Mrówczyński - szef kuchni SP nr 11 Płock

            Zdobywcami I miejsca i tytułu MasterChef ZSUiP 2022 są Natalia Kowalska, Natalia Wolińska kl. 3 TŻ Para przygotowała Placki z soczewicy z pastą tofu i sosem truskawkowo - czosnkowym

            II miejsce Jakub Szewczyk, Dawid Owczarzak kl. 3 TŻ przygotowali Kotlety z kalafiora na puree marchewkowym z sosem malinowym

            III miejsce Sandra Kucińska, Kinga Śniegowska kl. 2 TŻs z potrawą: Wegetariańska faszerowana cukinia z sałatą z awokado i frytkami z batatów

            Jury wyrózniło również zespół: Magdalenę Karpińska, Natalię Pietrzak kl. 3 TŻ/p Duet kotlecików z kaszy pęczak i manny z sosami holenderskim oraz miętowym

            Nagroda specjalna za profesjonalizm w pracy przypadła parze Natalia Wolińska kl. 3 TŻ i Magdalena Grabowska 2 TŻs

            ORGANIZATORKAMI KONKURSU były Panie: Małgorzata Garlej, Agnieszka Gabryszewska – Gnyp - nauczyciele zawodu.

            GRATULUJEMY!