• Wycieczka do ZOO w Płocku
          • Wycieczka do ZOO w Płocku

            19.05.2022

            Dzięki uprzejmości OHP Płock, w dniu 19 maja 2022 r , klasy 3 Cw/p wraz z wychowawcą  oraz  3 Fr/p, miały możliwość uczestniczyć w wycieczce do płockiego ZOO. Mieliśmy możliwość podglądania  różnorodnych  zwierząt  z całego świata. Największą atrakcją była nietypowa lekcja biologii , podczas której, młodzież mogła dotykać i brać na ręce : węża , żabę , ropuchy olbrzymie, żółwie lądowe i wodne, jaszczurki , patyczaka, straszyka i inne zwierzęta. Było to niesamowite przeżycie dla większości , niektórzy przełamywali w ten sposób swoje lęki.

        • Szkolenie z Kuchni świata z szefem Studia Kulinarnego ZMOKŁA KURA
          • Szkolenie z Kuchni świata z szefem Studia Kulinarnego ZMOKŁA KURA

            25.04.2022

            Uczniowie Technikum żywienia z kl. 1 tżr oraz 3tż/p w ramach projektu Zawodowe B2B dnia 30 marca wzięli udział w 8-godzinnym szkoleniu „Kuchnie świata – kuchnia włoska, kuchnia meksykańska, kuchnia orientalna z elementami sushi”. Realizatorem szkolenia była firma Nieznani Sprawcy Piotr Grycuk – Studio Kulinarne Zmokła Kura (polecamy!) z Białegostoku, a uczniowie szkolili się pod okiem Szefa Kuchni Radosława Sorko. Sporządzili gnocchi z sosem pomidorowym, carbonarę, chili con carne, guacamole i salsa pico de gallo, czego końcowym efektem była tortilla oraz poznali techniki wykonania sushi. Wszystko profesjonalnie, w doskonałej atmosferze.

        • „Podróże kulinarne ze smakiem”
          • „Podróże kulinarne ze smakiem”

            14.02.2022

            19 marca 2022 rozpoczęła się realizacja warsztatów „Podróże kulinarne ze smakiem” w ramach projektu „Zawodowe B2B” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. W warsztatach bierze udział łącznie dwunastu uczniów z technikum żywienia (klasy 1tżr i 3Tż/p).

            Na pierwszych zajęciach sporządzaliśmy potrawy z produktów popularnych w kuchni hiszpańskiej: słynne Gazpacho andaluz czyli andaluzyjski chłodnik warzywny; pieczoną w musztardzie pręgę wołową z borowikami, ryżem i szpinakiem; sałatkę z kurczaka, szpinaku, mango z migdałami oraz chocolate caliente czyli gorącą, gęstą czekoladę z nutą cynamonu i szczyptą pieprzu cayenne.

            Warsztaty prowadzą: p. Justyna Rubinkowska i p. Anna Cichocka

        • MasterChef ZSUiP 2022
          • MasterChef ZSUiP 2022

            14.02.2022

            11 marca 2022 r. odbył się II SZKOLNY KONKURS KULINARNY MasterChef ZSUiP 2022 "WARZYWA NA TALERZU - KUCHNIA WEGETARIAŃSKA" Konkurs składał się z dwóch etapów:

            I etap - przesłanie do dnia 4 marca 2022 roku zgłoszenia dwuosobowych drużyn wraz z recepturą gastronomiczną oraz zdjęciem dania. Jury konkursowe I etapu: p. Beata Szwęch – kierownik praktyk zawodowych oraz p. Krystyna Piotrowska, p. Anna Cichocka, p. Bożena Frączkowska – nauczyciele zawodu.

            Do finału weszło 8 drużyn. Polegał on na przygotowaniu zgłoszonej potrawy w pracowni gastronomicznej i zaprezentowaniu jej przed komisją konkursową. Jury konkursowego finału:

            p. Tomasz Wereszczyński – Kierownik Zespołu Usług Gastronomicznych Orlen Administracja Sp. z o.o. Płock

            p. Jakub Łącki – Kierownik obszaru ds. rynku tradycyjnego FFV HORTEX – POLSKI OGRÓD Sp. z o.o. - Warszawa

            p. Kamil Gumiński – szef kuchni w RESTAURACJI POLSKA TOSKANIA – Bożewo.

            SPONSORAMI NAGRÓD w konkursie byli: p. Henryk Cichecki- dyrektor ZSUiP Płock, p. Jakub Łącki - HORTEX Warszawa, p. Tomasz Mrówczyński - szef kuchni SP nr 11 Płock

            Zdobywcami I miejsca i tytułu MasterChef ZSUiP 2022 są Natalia Kowalska, Natalia Wolińska kl. 3 TŻ Para przygotowała Placki z soczewicy z pastą tofu i sosem truskawkowo - czosnkowym

            II miejsce Jakub Szewczyk, Dawid Owczarzak kl. 3 TŻ przygotowali Kotlety z kalafiora na puree marchewkowym z sosem malinowym

            III miejsce Sandra Kucińska, Kinga Śniegowska kl. 2 TŻs z potrawą: Wegetariańska faszerowana cukinia z sałatą z awokado i frytkami z batatów

            Jury wyrózniło również zespół: Magdalenę Karpińska, Natalię Pietrzak kl. 3 TŻ/p Duet kotlecików z kaszy pęczak i manny z sosami holenderskim oraz miętowym

            Nagroda specjalna za profesjonalizm w pracy przypadła parze Natalia Wolińska kl. 3 TŻ i Magdalena Grabowska 2 TŻs

            ORGANIZATORKAMI KONKURSU były Panie: Małgorzata Garlej, Agnieszka Gabryszewska – Gnyp - nauczyciele zawodu.

            GRATULUJEMY!