• Obiad w próżni. Czy to możliwe?
          • Obiad w próżni. Czy to możliwe?

            21.03.2023

            Nowoczesna technika gotowania SOUS-VIDE.  

            Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami w towarzystwie pomarańczy i tymianku został wstępnie zapakowany próżniowo, by potem w temperaturze 63 °C gotował się  do osiągnięcia właściwych walorów smakowych.  

            Danie mięsne dodatkowo wzbogacił  ręcznie kręcony makaron tagliatelle w sosie śmietanowo - ziołowym. I to wszystko na pracowni gastronomicznej 2ks. Pycha!!!

        • Ola w finale konkursu dla młodych projektantów
          • Ola w finale konkursu dla młodych projektantów

            20.03.2023

            W Teatrze Miejskim w Lesznie nasza uczennica Aleksandra Bielska z klasy 4 tstm - technik przemysłu mody reprezentowała szkołę w finale V edycji Konkursu Dla Młodych Projektantów i Krawców "Szmaragdowy Guzik". Tematem przewodnim była "Architektura w modzie". Projekt Oli był zgłoszony w kategorii haute conture:  "Suknie w architekturze high-tech".

            Inspiracją dla projektu Oli stał się Burj Binghatti Jacob & Co Residences, najwyższy na świecie wieżowiec w Dubaju - luksusowa wieża zwieńczona iglicami ozdobionymi podświetlanymi szklanymi elementami w kształcie diamentów. Głównym motywem kreacji stały się perełki, kryształki i szlifowane koraliki odbijające światło niczym promienie słońca przeglądające się w oknach wieżowca. Nasza uczennica w towarzystwie modelki - Mai Konopińskiej z 2 tl, pięknie zaprezentowała się wśród 59 uczestników. Jej suknia została wykonana pod kierunkiem nauczyciela zawodu pani Małgorzaty Garlej. Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Technicznych - Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Lesznie.

            Jesteśmy bardzo dumni z projektantki, modelki i świetnego projektu.

        • Kuchnia molekularna w ZSUiP
          • Kuchnia molekularna w ZSUiP

            20.03.2023

               Ależ to było niesamowite doświadczenie!!!  Uczniowie w ramach projektu Zawodowe B2B pod okiem fantastycznych kucharzy ze Studia Kulinarnego Zmokła Kura poznali tajniki kuchni molekularnej. W świat nowoczesnej gastronomii wprowadził ich Szef Piotr Pyczot.

              W przyjaznej atmosferze uczniowie sporządzili m.in.:

            • galaretkę z koziego sera serwowaną z żelem z buraka i kawiorem z octu balsamicznego;
            • zupę z syfonu z zielonego groszku i miętowa pianą;
            • podwędzaną pierś z kaczki z ziemniakami w glince kaolin, pianą tymiankową i żelem z pigwowca;
            • czekoladowe lody na azocie z pianą limonkową;
            • espumą z jogurtu, jadalne szkło i jadalny mech. 

            Dziękujemy!!! 

        • Zimowy poranek w pracowni gastronomicznej
          • Zimowy poranek w pracowni gastronomicznej

            09.03.2023

            W zimny sobotni ranek 4 marca spotkaliśmy się na kolejnych warsztatach „Podróże kulinarne ze smakiem”. Uczniowie klas 2Tżr oraz 1Tż sporządzali potrawy z surowców stosowanych w kuchni francuskiej. Przyrządzili krewetki smażone w przecierze z pieczonej papryki serwowane  z sosem z marakui i puree z konfitowanego czosnku. Confit – z francuskiego konserwować. To sposób powolnego gotowania produktu w tłuszczu. Sporządzony w ten sposób czosnek traci na ostrości, a nabiera słodkiego smaku. Przetarty, w  połączeniu ze śmietanką tworzy idealne puree. Uczniowie na warsztatach uczą się elementów foodpairingu – czyli łączenia smaków. Przygotowali pstrąga z sosem truskawkowo – czosnkowym w towarzystwie chipsa z boczku i puree ziemniaczanego z dodatkiem serka mascarpone oraz zupę krem z marchewki i pomarańczy z nutą imbiru. Witamin dostarczyła sałatka z cykorii, gruszek i orzechów z serem roquefort oraz sałatka z pomarańczy i czarnych oliwek z prażonym kminem i ostrym sosem. 

        • Udział w wystawie ,,Fredro, królestwo śmiechu''
          • Udział w wystawie ,,Fredro, królestwo śmiechu''

            04.03.2023

            Uczniowie ze szkolnego koła teatralnego wraz z opiekunem wybrali się do Książnicy Płockiej im. Władysława Broniewskiego na otwarcie wystawy ,,Fredro, królestwo śmiechu''. Spotkanie umili młodsi koledzy ze Szkoły Podstawowej nr 12 w Płocku, a także artyści z Teatru Remedium Stowarzyszenia Uniwersytetu Trzeciego Wieku, którzy zaprezentowali fragmenty dzieł polskiego komediopisarza. Piękno języka ojczystego, dobry humor oraz ciekawa biografia twórcy ,,Zemsty'', a także niezapomniane wrażenia w czasie otwarcia wystawy, zobaczyliśmy, bawiliśmy się i nie żałujemy.

        • W hołdzie bohaterom antykomunistycznego podziemia
          • W hołdzie bohaterom antykomunistycznego podziemia

            01.03.2023

            1 marca 2023 r. uczniowie Zespołu Szkół Usług i Przedsiębiorczości uczcili Narodowy Dzień Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”. Pod tablicą upamiętniającą Żołnierzy Wyklętych na Stanisławówce złożyliśmy biało-czerwony bukiet kwiatów oraz zapaliliśmy znicze. Wszyscy z powagą i należną czcią pochyliliśmy się przed bohaterami, którzy przeciwstawili się sowieckiej agresji i narzuconemu reżimowi komunistycznemu. Podniosły nastrój uroczystości w szczególny sposób nadała pieśń pt. „Biały krzyż” wykonana przez uczennicę Adriannę Dymowską z klasy 4TF. Krótką lekcję historii poprowadziły pani Grażyna Kobierecka i pani Alicja Szymańska. Chwała bohaterom.

            W uroczystym złożeniu wiązanki kwiatów w miejscu pamięci narodowej na Stanisławówce udział wzięli uczniowie z klas: 2cf, 4TF, 1cf, 4TRS, 1tst.

        • Tydzień cukiernika i sprzedawcy
          • Tydzień cukiernika i sprzedawcy

            20.02.2023

            W dniach 6-9 lutego odbył się Tydzień cukiernika i sprzedawcy. Uczniowie wzięli udział w quizie i rozwiązywali branżowe krzyżówki. Mogli też zakupić wypieki przygotowane przez szkolnych cukierników w Słodkim Sklepiku prowadzonym przez uczniów klas uczących się w zawodzie sprzedawca. W sklepiku, jak nazwa wskazywała, królowały słodkości: gofry, naleśniki, rogaliki "Julianki" oraz wata cukrowa. 

        • Podróże kulinarne ze smakiem - II edycja
          • Podróże kulinarne ze smakiem - II edycja

            16.02.2023

             11 lutego rozpoczęła się realizacja II edycji warsztatów „Podróże kulinarne ze smakiem” w ramach projektu „Zawodowe B2B” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. 

            W warsztatach bierze udział łącznie dwunastu uczniów z technikum żywienia (klasy 1tż i 2Tżr). 

            Na pierwszych zajęciach sporządzaliśmy potrawy z produktów popularnych w kuchni hiszpańskiej:

            • słynne Gazpacho andaluz czyli andaluzyjski chłodnik warzywny; 
            • pieczoną w musztardzie pręgę wołową z borowikami, ryżem i szpinakiem;
            • sałatkę z kurczaka, szpinaku, mango z prażonymi migdałami
            • oraz chocolate caliente czyli gorącą, gęstą czekoladę z nutą cynamonu i szczyptą pieprzu cayenne.

            Na kolejną podróż kulinarną zapraszamy 4 marca.

            Warsztaty prowadzą: p. Justyna Rubinkowska i p. Anna Cichocka

             

        • Lekcja polskiego w Art deco
          • Lekcja polskiego w Art deco

            13.02.2023

            Tuż przed feriami uczniowie z klasy 1 tż wraz z nauczycielką języka polskiego wybrali się do Muzeum Mazowieckiwgo w Płocku, do oddziału Art deco na lekcję  poświęconą Władysławowi Broniewskiemu zatytułowaną ,, Podpalacz serc - Broniewskiego miłość, walka, i rozterka ''. Właśnie 10 lutego mija 61. rocznica śmierci Władysława Broniewskiego. Młodzi ludzie obejrzeli wystawę poświęconą znanemu plocczaninowi, wysłuchali opowieści o jego niełatwym życiu , a także wysłuchali  wierszy poety. 

             

             

             

        • Ósmoklasiści poznali naszą szkołę
          • Ósmoklasiści poznali naszą szkołę

            10.02.2023

            9 lutego 2023 r. odbyła się już druga tura warsztatów zawodowych dla uczniów klas kończących szkołę podstawową. Warsztaty "Mój zawód - Moja pasja" polegają na udziale uczniów w pięciu trzydziestominutowych lekcjach z różnych zawodów i kierunków kształcenia. Ósmoklasiści w asyście naszej młodzieży poznali specyfikę zajęć z reklamy, turystyki, spedycji, gastronomii, fryzjerstwa i mody. W warsztatach uczestniczyło ok. 160 uczniów z 7 szkół podstawowych:

            1. Szkoła Podstawowa w Słubicach
            2. Szkoła Podstawowa w Dobrzykowie
            3. Szkoła Podstawowa w Nowym Duninowie
            4. Szkoła Podstawowa nr 3 w Płocku
            5. Szkoła Podstawowa nr 12 w Płocku
            6. Szkoła Podstawowa nr 22 w Płocku
            7. Szkoła Podstawowa nr 23 w Płocku

            Ten rodzaj zajęć cieszy się coraz większą popularnością i pomaga zweryfikować wyobrażenia o danym zawodzie oraz przedstawić, na czym polega nauka przedmiotów zawodowych. Dzięki temu uczniowie klas kończących szkołę podstawową będą mogli z większą świadomością przystąpić do wyboru swojej drogi zawodowej.

            Cieszymy się z wizyty ósmoklasistów i zapraszamy do naszej szkoły.

        • Odkrycie w pracowni gastronomicznej
          • Odkrycie w pracowni gastronomicznej

            10.02.2023

            Uczniowie z klasy 1 technikum żywienia i usług gastronomicznych coraz lepiej radzą sobie na zajęciach w pracowni gastronomicznej. Poznają nowe smaki i rozwijają umiejętności. Okazuje się, że większość z nich nigdy nie miała okazji skosztować chłodnika. Galaretka z kwaśnego mleka z sosem bananowym to również nowość w menu młodych kucharzy.

        • Charakteryzacja do musicalu FEVER
          • Charakteryzacja do musicalu FEVER

            06.02.2023

            29 stycznia mieliśmy przyjemność wziąć udział w przygotowaniach do musicalu FEVER zorganizowanego przez płocką Akademię Voice of Musical. Było to wspaniałe widowisko muzyczne, łączące w sobie sztukę śpiewu, tańca i aktorstwa na wysokim poziomie. Młodzież klas fryzjerskich miała okazję wykazać się zdolnościami z zakresu charakteryzacji. Nasi uczniowie, stylizując musicalowe postacie, wykonywali specjalne makijaże między innymi kotów i lalek. Przygotowaliśmy również scenografię do jednego z prezentowanych utworów - ,,salon fryzjerski”, do urządzenia której wypożyczyliśmy sprzęt i inne niezbędne akcesoria fryzjerskie.

        • I Szkolny Konkurs Odzieży Mody i Stylu
          • I Szkolny Konkurs Odzieży Mody i Stylu

            06.02.2023

            W naszej szkole odbył się ,,I Szkolny Konkurs Odzieży Mody i Stylu‘’ pod hasłem ,,Fantazje z dżinsu", który został rozstrzygnięty w ramach tygodnia mody i stylu. Uczestnikami konkursu byli uczniowie klas II - IV w zawodzie technik przemysłu mody i technik stylista. Celem konkursu było wyłonienie najlepszego projektu wykonanego z odzieży dżinsowej, a mianowicie nadanie nowego wyglądu odzieży, np. kurtce, spodniom, spódniczce, sukience.

            Konkurs składał się z dwóch etapów:

            I etap - wybór 10 najlepszych prac z 20 konkursowych przez jury w składzie:

            p. Agnieszka Gabryszewska -Gnyp, nauczyciel zawodu gastronomii

            p. Katarzyna Kajkowska - Pudlarz, nauczyciel zawodu technik przemysłu mody

            p. Beata Władyniak - pedagog

            p. Krystyna Piotrowska - gość

             

            II etap - wyłonienie najlepszego projektanta przez jury w składzie:

            p. Magdalena Carter, projektantka i właścicielka salonu sukni ślubnych

            p. Marzena Raczyńska, weddingplanerka i właścicielka firmy Voyage au Mariage

            ​​​​

            Wyniki konkursu przedstawiają się następująco:

            I miejsce  - Aleksandra Bielska, kl. 4 tstm

            II miejsce  - Oliwia Borowska, kl. 4 tstm

            III miejsce - Szymon Strzałkowski, kl. 3 trmt

            wyróżnienie  - Daria Gutkowska, kl. 2 tl

            Serdecznie gratulujemy młodym projektantom. 

             Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy oraz upominki ufundowane przez dyrektora szkoły oraz gości p. Magdalenę Carter, p. Marzenę Raczyńską.

        • Tydzień mody i stylu
          • Tydzień mody i stylu

            31.01.2023

            W dniach 23-27 stycznia świętowaliśmy Tydzień mody i stylu. Uczniowie klas technik stylista i technik przemysłu mody wraz z nauczycielami zawodu przygotowali mnóstwo atrakcji.

            Były zaproszenia, plakaty oraz kreatywne dekoracje i prezentacja modnej odzieży, która zakończyła się konkursem wiedzy.  Uczestnicy byli nagradzani kolorowymi torbami, wykonanymi przez naszych techników mody i stylistów.

            Na ten szczególny tydzień została przygotowana wystawa „Dżins nigdy nie jest nudny”. Znalazły się tu wyroby w myśl trendu slow fashion, przerobione zostały nie tylko ubrania, ale również poduszki, maskotki, oprawki doniczek, kwiaty, obrusy, obrazy i wiele innych rzeczy. Pomysłowość przekroczyła wszelkie granice wyobraźni.

            26 styczeń to kolejne wydarzenie – pokaz mody młodzieżowej WINX. Młode projektantki i debiutujące modelki przeniosły nas w niezwykły i barwny świat z magicznego wymiaru. W pokazie uczestniczyli wszyscy uczniowie, pracownicy szkoły i zaprzyjaźnieni pracodawcy. Po zakończonym pokazie nagrodzonym licznymi brawami, został rozstrzygnięty I Szkolny  Konkurs Odzieży Mody i Stylu pod hasłem „Fantazje z dżinsu”. W jury konkursu pracował Pan Dyrektor szkoły Henryk Cichecki, Pani Magdalena Carter – projektantka i właścicielka salonu sukni ślubnych oraz Pani Marzena Raczyńska – wedding planerka i właścicielka firmy Voyage au Mariage.  

            Jakby atrakcji było mało, na zakończenie tygodnia mody i stylu, w piątek odbył się Wielki Bal karnawałowy. Kogo tu nie było: agentki FBI, strażak, cheerleaderka, miś, księżniczka, czarodziejka i wiele innych kreacji. Taniec, radość i życzliwe świętowanie przy muzyce i wspólnym stole, na którym królowały rogaliki „Julianki”  i pyszne kanapki ze szkolnych pracowni – tworzyły klimat naszego Balu.

            Dyrektor szkoły i organizatorzy Tygodnia mody i stylu dziękują za pomoc i wsparcie Pani Teresie Radwańskiej – redaktorce Tygodnika Płockiego oraz Panu Pawłowi Jabłońskiemu właścicielowi firmy RECON .