• Projektantka Magdalena Carter w ZSUiP
          • Projektantka Magdalena Carter w ZSUiP

            18.04.2023

            Uczniowie klas technik stylista, technik przemysłu mody i technik reklamy w dniu 17 kwietnia mieli przyjemność uczestniczyć w spotkaniu z Panią Magdaleną Carter. Pani Magda jest absolwentką naszej szkoły, ukończyła technikum technologii odzieży, Międzynarodową Szkołę Kostiumografii i Projektowania Ubioru w Warszawie oraz pedagogikę, interesuje się również psychologią. Prowadzi swój salon sukien ślubnych. Obecnie jest znaną i szanowaną projektantką i stylistką mody.
             Pani Magdalena opowiedziała młodzieży o swojej ścieżce zawodowej, tajnikach zawodu oraz relacjach społecznych. Zwróciła szczególną uwagę na właściwą komunikację, na trafne decyzje, zaangażowanie i ciężką pracę, które są gwarantem osiągnięcia sukcesu i uznania. Dodała również, że normalną rzeczą jest, że drodze do sukcesu towarzyszą upadki. 
                Dziękujemy za poświęcony czas i cenne wskazówki. 

        • Tegoroczne spotkania z ósmoklasistami
          • Tegoroczne spotkania z ósmoklasistami

            17.04.2023

            W marcu i kwietniu 2023r. uczniowie i nauczyciele ZSUiP odbyli wiele spotkań z ósmoklasistami, którzy stoją przed wyborem szkoły. Uczestniczyliśmy w giełdach edukacyjnych organizowanych przez szkoły podstawowe, gdzie mieliśmy okazję przedstawić ofertę naszej szkoły uczniom z SP w Blichowie, Drobinie, Bodzanowie, Słubicach, Nowych Łubkach, Staroźrebach oraz w Małej Wsi. Był to czas ciekawych rozmów, prezentacji kierunków kształcenia ZSUiP oraz aktualności z życia szkoły. Dziękujemy wszystkim gościnnym szkołom podstawowym! Wszystkich, z którymi nie udało nam się do tej pory spotkać, zapraszamy na Dzień Otwarty 21.04.2023r.!

        • Konkurs MasterChef ZSUiP 2023 rozstrzygnięty!
          • Konkurs MasterChef ZSUiP 2023 rozstrzygnięty!

            03.04.2023

            Poznaliśmy zwycięzcę tegorocznej edycji Konkursu MasterChef ZSUiP!

            W 2023 roku uczestnicy zmierzyli się z tematem przewodnim "Kurczak niekonwencjonalnie". Konkurs składał się z dwóch etapów:

            I etap - przesłanie do dnia 10 marca 2023 roku zgłoszenia dwuosobowych drużyn wraz z recepturą gastronomiczną oraz zdjęciem dania. Jury konkursowe I etapu, składające się z nauczycieli zawodu: p. Bożeny Frączkowskiej, p.Justyny Rubinkowskiej,  p. Elżbiety Bieniek i p. Anny Cichockiej, wybrało 8 finałowych par.

            W finale startujące pary przygotowały zgłoszoną potrawę w pracowni gastronomicznej pod czujnym okiem jurorów i zaprezentowały ją komisji konkursowej.
            Rywalizacja finałowa drużyn rozpoczęła się od słów otuchy Tomasza Jakubiaka, znanego z telewizji polskiego kucharza i jurora polskiej edycji MasterChef Junior.

            ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

            Efekty prac konkursowych naszych młodych kucharzy znalazły ogromne uznanie jury w składzie:

            Przewodniczący: p. Tomasz Wereszczyński – Kierownik Zespołu Usług Gastronomicznych Orlen Administracja Sp. z o.o. w Płocku
            Członkowie: 
            p. Jakub Łącki – Regionalny kierownik sprzedaży ds. detalu FFV - Hortex Polski Ogród Sp. z o.o  w Warszawie
            p. Tomasz Mrówczyński - Szef kuchni w Szkole Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi Nr 11 im. Bolesława Chrobrego w Płocku,
            p. Arkadiusz  Janiszewski  - Szef kuchni restauracji Dębowa w Płocku 
            p. Kamil Gumiński - Szef kuchni restauracji Polska Toskania w Bożewie  
            p. Litosława Koper - Dyrektor Młodzieżowego Domu Kultury w Płocku

            GRATULUJEMY wszystkim uczestnikom!!!

            I miejsce i tytuł MasterChef ZSUiP 2023 zdobyli Jakub Dominiak i Marcin Serwiński z klasy 2ks za danie: Grillowane roladki drobiowe z pietruszkowym pesto na wrzosowym ryżu, otulone bekonem, w towarzystwie karmelizowanych brukselek, bobu, rzodkiewek i aromatem pieczonej gruszki

            II miejsce jury przyznało Patrycji Głoskowskiej i Adamowi Kamińskiemu z klasy 2Tżr za przygotowanie dania: Kurczak pieczony w marynacie cytrusowej z sosem pomarańczowym, ziemniakami hasselback oraz prażonymi jabłkami aromatyzowanymi kuminem​​​​​​​​​​​​​​​​

            III miejsce zdobyli Zuzanna Kieplin i Damian Ziółkowski z klasy 2Tżr za przygotowanie: Siekane kotleciki drobiowe z pieczarkami i papryką podane na sosie z orzechów nerkowca i pomidorów, z chlebkiem naan oraz sezamową sałatką z pak choi

            Wyróżnienie jury przyznało parom:

            Aleksandra Dudek, Kinga Graczykowska klasa 1ks, Kotlet w dwóch odsłonach z sosem czosnkowym na  puree marchewkowo – wiśniowym

            Wiktoria Wieszczyńska, Mikołaj Nawrot klasa 1tż, Kurczak teriyaki z słodko – winnym sosem mango oraz stekami z kalafiora

            Nagrodę specjalną za smak i profesjonalizm w pracy zdobyła Zuzanna Kieplin z klasy 2Tżr 

            zaś nagrodę specjalną za kreatywność w prezentacji dania otrzymały Magdalena Grabowska, Julia Przybylska z klasy 3 Tżs, Grillowana pierś z kurczaka podana z przypieczoną skórką, puree pietruszkowym z białą czekoladą i marchewkami w sosie teriyaki

            Dziękujemy sponsorom za ufundowanie nagród dla młodych zdolnych kucharzy

            p. Henryk Cichecki - Dyrektor ZSUiP Płock 
            p. Jakub Łącki - HORTEX  Warszawa 
            p. Tomasz Mrówczyński - Szef kuchni SP nr 11 Płock
            p. Litosława Koper - Dyrektor MDK Płock 
            p. Kamil  Gumiński  - Szef kuchni Polska Toskania Bożewo
            p. Karczewski Maciej - Dyrektor SP nr 11 Płock  
            Agencja reklamy MixDigital Michał Lewandowski Płock
            "Dotyk Piękna" - Sara Ludwiczak - Salon masażu Płock 
            Taxas BBQ  Słupno 
            Polpor Przedsiębiorstwo Produkcyjno - Handlowe Biała 
            Reeflex F.H.U - Maciej Kamiński Płock
            Menu Express Sp. z.o.o, Sp. k. Warszawa 
            Działalność Transportowo - Usługowa - Czesław Górski

            Konkurs MasterChef ZSUiP 2023 zorganizowały p. Małgorzata Garlej oraz p. Agnieszka Gabryszewska - Gnyp 

        • Projekt Oli wyróżniony w międzynarodowych mistrzostwach!
          • Projekt Oli wyróżniony w międzynarodowych mistrzostwach!

            29.03.2023

            ​​​​24 marca 2023 roku odbyły się X Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w Szyciu organizowane przez Szkołę Artystycznego Projektowania Ubioru w Krakowie. Jury złożone z wykładowców SAPU przyznało wyróżnienie  naszej uczennicy Aleksandrze Bielskiej z 4 tstm - technik przemysłu mody. To kolejny sukces naszej młodej projektantki. Zadanie konkursowe polegało na wykroju i uszyciu sukienki w rozmiarze 36 lub 38 w maksymalnym czasie 5 godzin. Do konkursu Ola przygotowywała się pod kierunkiem Pani Małgorzaty Garlej.

            Uczestnicy Międzynarodowych Mistrzostw Polski w Szyciu zaprezentują znakomite umiejętności krawieckie. W tegorocznych mistrzostwach wzięło udział aż 21 uczestników ze szkół kształcących w branży mody z Polski i Słowacji. 

            Cieszy nas kolejny sukces Oli!

        • Smakołyki z włoskiego stołu
          • Smakołyki z włoskiego stołu

            27.03.2023

            Jedni w sobotę rano spali, inni w pracowniach gastronomicznych tworzyli w ramach projektu „Podróże kulinarne ze smakiem”. Uczniowie klas 1tż i 2 tżr wspólnie przygotowywali potrawy z produktów stosowanych w kuchni włoskiej. Według Włochów jedzenie jest filozofią życia. Włosi nigdy nie jadają w samotności, a niedzielny obiad bez rodziny jest dla nich nie do pomyślenia. 

            Młodzi kucharze polecają:

            • wspaniałe risotto z borowikami;
            • polędwiczkę wieprzową zapakowaną próżniowo i gotowaną metodą sous – vide z soczewicą  i groszkiem cukrowym w towarzystwie salsy z mango;
            • puree z pietruszki i białej czekolady  serwowane na zimno z wędzonym kurczakiem;
            • oraz pikantne krewetki w herbacie tropikalnej.

            Warsztaty prowadziły p. Justyna Rubinkowska i p. Anna Cichocka. 

        • Mistrzostwa Szkoły w Piłce Siatkowej
          • Mistrzostwa Szkoły w Piłce Siatkowej

            22.03.2023

            21 marca 2023 r, w pierwszym dniu wiosny , rozegrany został finał Mistrzostw Szkoły o Puchar Dyrektora ZSUiP w piłce siatkowej . Do rozgrywek zgłosiło się 12 drużyn , które w dniach 14-15 marca 2023 r. rozegrały po 2 mecze, w 4 grupach. Do ścisłego finału dotarli zwycięzcy grup - 4 zespoły (4 TRS, 4Tstm , 4Tżp i 3 Fr/3W).

            W finale zwyciężyła klasa 3 Fr/3W, która pokonała  w setach 2:0, klasę 4Tstm. 3 miejsce zajęła klasa 4 TRS. Gratulujemy zwycięzcom.

        • Obiad w próżni. Czy to możliwe?
          • Obiad w próżni. Czy to możliwe?

            21.03.2023

            Nowoczesna technika gotowania SOUS-VIDE.  

            Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami w towarzystwie pomarańczy i tymianku został wstępnie zapakowany próżniowo, by potem w temperaturze 63 °C gotował się  do osiągnięcia właściwych walorów smakowych.  

            Danie mięsne dodatkowo wzbogacił  ręcznie kręcony makaron tagliatelle w sosie śmietanowo - ziołowym. I to wszystko na pracowni gastronomicznej 2ks. Pycha!!!

        • Ola w finale konkursu dla młodych projektantów
          • Ola w finale konkursu dla młodych projektantów

            20.03.2023

            W Teatrze Miejskim w Lesznie nasza uczennica Aleksandra Bielska z klasy 4 tstm - technik przemysłu mody reprezentowała szkołę w finale V edycji Konkursu Dla Młodych Projektantów i Krawców "Szmaragdowy Guzik". Tematem przewodnim była "Architektura w modzie". Projekt Oli był zgłoszony w kategorii haute conture:  "Suknie w architekturze high-tech".

            Inspiracją dla projektu Oli stał się Burj Binghatti Jacob & Co Residences, najwyższy na świecie wieżowiec w Dubaju - luksusowa wieża zwieńczona iglicami ozdobionymi podświetlanymi szklanymi elementami w kształcie diamentów. Głównym motywem kreacji stały się perełki, kryształki i szlifowane koraliki odbijające światło niczym promienie słońca przeglądające się w oknach wieżowca. Nasza uczennica w towarzystwie modelki - Mai Konopińskiej z 2 tl, pięknie zaprezentowała się wśród 59 uczestników. Jej suknia została wykonana pod kierunkiem nauczyciela zawodu pani Małgorzaty Garlej. Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Technicznych - Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Lesznie.

            Jesteśmy bardzo dumni z projektantki, modelki i świetnego projektu.

        • Kuchnia molekularna w ZSUiP
          • Kuchnia molekularna w ZSUiP

            20.03.2023

               Ależ to było niesamowite doświadczenie!!!  Uczniowie w ramach projektu Zawodowe B2B pod okiem fantastycznych kucharzy ze Studia Kulinarnego Zmokła Kura poznali tajniki kuchni molekularnej. W świat nowoczesnej gastronomii wprowadził ich Szef Piotr Pyczot.

              W przyjaznej atmosferze uczniowie sporządzili m.in.:

            • galaretkę z koziego sera serwowaną z żelem z buraka i kawiorem z octu balsamicznego;
            • zupę z syfonu z zielonego groszku i miętowa pianą;
            • podwędzaną pierś z kaczki z ziemniakami w glince kaolin, pianą tymiankową i żelem z pigwowca;
            • czekoladowe lody na azocie z pianą limonkową;
            • espumą z jogurtu, jadalne szkło i jadalny mech. 

            Dziękujemy!!! 

        • Zimowy poranek w pracowni gastronomicznej
          • Zimowy poranek w pracowni gastronomicznej

            09.03.2023

            W zimny sobotni ranek 4 marca spotkaliśmy się na kolejnych warsztatach „Podróże kulinarne ze smakiem”. Uczniowie klas 2Tżr oraz 1Tż sporządzali potrawy z surowców stosowanych w kuchni francuskiej. Przyrządzili krewetki smażone w przecierze z pieczonej papryki serwowane  z sosem z marakui i puree z konfitowanego czosnku. Confit – z francuskiego konserwować. To sposób powolnego gotowania produktu w tłuszczu. Sporządzony w ten sposób czosnek traci na ostrości, a nabiera słodkiego smaku. Przetarty, w  połączeniu ze śmietanką tworzy idealne puree. Uczniowie na warsztatach uczą się elementów foodpairingu – czyli łączenia smaków. Przygotowali pstrąga z sosem truskawkowo – czosnkowym w towarzystwie chipsa z boczku i puree ziemniaczanego z dodatkiem serka mascarpone oraz zupę krem z marchewki i pomarańczy z nutą imbiru. Witamin dostarczyła sałatka z cykorii, gruszek i orzechów z serem roquefort oraz sałatka z pomarańczy i czarnych oliwek z prażonym kminem i ostrym sosem. 

        • Udział w wystawie ,,Fredro, królestwo śmiechu''
          • Udział w wystawie ,,Fredro, królestwo śmiechu''

            04.03.2023

            Uczniowie ze szkolnego koła teatralnego wraz z opiekunem wybrali się do Książnicy Płockiej im. Władysława Broniewskiego na otwarcie wystawy ,,Fredro, królestwo śmiechu''. Spotkanie umili młodsi koledzy ze Szkoły Podstawowej nr 12 w Płocku, a także artyści z Teatru Remedium Stowarzyszenia Uniwersytetu Trzeciego Wieku, którzy zaprezentowali fragmenty dzieł polskiego komediopisarza. Piękno języka ojczystego, dobry humor oraz ciekawa biografia twórcy ,,Zemsty'', a także niezapomniane wrażenia w czasie otwarcia wystawy, zobaczyliśmy, bawiliśmy się i nie żałujemy.

        • W hołdzie bohaterom antykomunistycznego podziemia
          • W hołdzie bohaterom antykomunistycznego podziemia

            01.03.2023

            1 marca 2023 r. uczniowie Zespołu Szkół Usług i Przedsiębiorczości uczcili Narodowy Dzień Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”. Pod tablicą upamiętniającą Żołnierzy Wyklętych na Stanisławówce złożyliśmy biało-czerwony bukiet kwiatów oraz zapaliliśmy znicze. Wszyscy z powagą i należną czcią pochyliliśmy się przed bohaterami, którzy przeciwstawili się sowieckiej agresji i narzuconemu reżimowi komunistycznemu. Podniosły nastrój uroczystości w szczególny sposób nadała pieśń pt. „Biały krzyż” wykonana przez uczennicę Adriannę Dymowską z klasy 4TF. Krótką lekcję historii poprowadziły pani Grażyna Kobierecka i pani Alicja Szymańska. Chwała bohaterom.

            W uroczystym złożeniu wiązanki kwiatów w miejscu pamięci narodowej na Stanisławówce udział wzięli uczniowie z klas: 2cf, 4TF, 1cf, 4TRS, 1tst.

        • Tydzień cukiernika i sprzedawcy
          • Tydzień cukiernika i sprzedawcy

            20.02.2023

            W dniach 6-9 lutego odbył się Tydzień cukiernika i sprzedawcy. Uczniowie wzięli udział w quizie i rozwiązywali branżowe krzyżówki. Mogli też zakupić wypieki przygotowane przez szkolnych cukierników w Słodkim Sklepiku prowadzonym przez uczniów klas uczących się w zawodzie sprzedawca. W sklepiku, jak nazwa wskazywała, królowały słodkości: gofry, naleśniki, rogaliki "Julianki" oraz wata cukrowa. 

        • Podróże kulinarne ze smakiem - II edycja
          • Podróże kulinarne ze smakiem - II edycja

            16.02.2023

             11 lutego rozpoczęła się realizacja II edycji warsztatów „Podróże kulinarne ze smakiem” w ramach projektu „Zawodowe B2B” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. 

            W warsztatach bierze udział łącznie dwunastu uczniów z technikum żywienia (klasy 1tż i 2Tżr). 

            Na pierwszych zajęciach sporządzaliśmy potrawy z produktów popularnych w kuchni hiszpańskiej:

            • słynne Gazpacho andaluz czyli andaluzyjski chłodnik warzywny; 
            • pieczoną w musztardzie pręgę wołową z borowikami, ryżem i szpinakiem;
            • sałatkę z kurczaka, szpinaku, mango z prażonymi migdałami
            • oraz chocolate caliente czyli gorącą, gęstą czekoladę z nutą cynamonu i szczyptą pieprzu cayenne.

            Na kolejną podróż kulinarną zapraszamy 4 marca.

            Warsztaty prowadzą: p. Justyna Rubinkowska i p. Anna Cichocka

             

        • Lekcja polskiego w Art deco
          • Lekcja polskiego w Art deco

            13.02.2023

            Tuż przed feriami uczniowie z klasy 1 tż wraz z nauczycielką języka polskiego wybrali się do Muzeum Mazowieckiwgo w Płocku, do oddziału Art deco na lekcję  poświęconą Władysławowi Broniewskiemu zatytułowaną ,, Podpalacz serc - Broniewskiego miłość, walka, i rozterka ''. Właśnie 10 lutego mija 61. rocznica śmierci Władysława Broniewskiego. Młodzi ludzie obejrzeli wystawę poświęconą znanemu plocczaninowi, wysłuchali opowieści o jego niełatwym życiu , a także wysłuchali  wierszy poety. 

             

             

             

        • Ósmoklasiści poznali naszą szkołę
          • Ósmoklasiści poznali naszą szkołę

            10.02.2023

            9 lutego 2023 r. odbyła się już druga tura warsztatów zawodowych dla uczniów klas kończących szkołę podstawową. Warsztaty "Mój zawód - Moja pasja" polegają na udziale uczniów w pięciu trzydziestominutowych lekcjach z różnych zawodów i kierunków kształcenia. Ósmoklasiści w asyście naszej młodzieży poznali specyfikę zajęć z reklamy, turystyki, spedycji, gastronomii, fryzjerstwa i mody. W warsztatach uczestniczyło ok. 160 uczniów z 7 szkół podstawowych:

            1. Szkoła Podstawowa w Słubicach
            2. Szkoła Podstawowa w Dobrzykowie
            3. Szkoła Podstawowa w Nowym Duninowie
            4. Szkoła Podstawowa nr 3 w Płocku
            5. Szkoła Podstawowa nr 12 w Płocku
            6. Szkoła Podstawowa nr 22 w Płocku
            7. Szkoła Podstawowa nr 23 w Płocku

            Ten rodzaj zajęć cieszy się coraz większą popularnością i pomaga zweryfikować wyobrażenia o danym zawodzie oraz przedstawić, na czym polega nauka przedmiotów zawodowych. Dzięki temu uczniowie klas kończących szkołę podstawową będą mogli z większą świadomością przystąpić do wyboru swojej drogi zawodowej.

            Cieszymy się z wizyty ósmoklasistów i zapraszamy do naszej szkoły.