Poznaliśmy zwycięzcę tegorocznej edycji Konkursu MasterChef ZSUiP!
W 2023 roku uczestnicy zmierzyli się z tematem przewodnim "Kurczak niekonwencjonalnie". Konkurs składał się z dwóch etapów:
I etap - przesłanie do dnia 10 marca 2023 roku zgłoszenia dwuosobowych drużyn wraz z recepturą gastronomiczną oraz zdjęciem dania. Jury konkursowe I etapu, składające się z nauczycieli zawodu: p. Bożeny Frączkowskiej, p.Justyny Rubinkowskiej, p. Elżbiety Bieniek i p. Anny Cichockiej, wybrało 8 finałowych par.
W finale startujące pary przygotowały zgłoszoną potrawę w pracowni gastronomicznej pod czujnym okiem jurorów i zaprezentowały ją komisji konkursowej.
Rywalizacja finałowa drużyn rozpoczęła się od słów otuchy Tomasza Jakubiaka, znanego z telewizji polskiego kucharza i jurora polskiej edycji MasterChef Junior.
Efekty prac konkursowych naszych młodych kucharzy znalazły ogromne uznanie jury w składzie:
Przewodniczący: p. Tomasz Wereszczyński – Kierownik Zespołu Usług Gastronomicznych Orlen Administracja Sp. z o.o. w Płocku
Członkowie:
p. Jakub Łącki – Regionalny kierownik sprzedaży ds. detalu FFV - Hortex Polski Ogród Sp. z o.o w Warszawie
p. Tomasz Mrówczyński - Szef kuchni w Szkole Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi Nr 11 im. Bolesława Chrobrego w Płocku,
p. Arkadiusz Janiszewski - Szef kuchni restauracji Dębowa w Płocku
p. Kamil Gumiński - Szef kuchni restauracji Polska Toskania w Bożewie
p. Litosława Koper - Dyrektor Młodzieżowego Domu Kultury w Płocku
GRATULUJEMY wszystkim uczestnikom!!!
I miejsce i tytuł MasterChef ZSUiP 2023 zdobyli Jakub Dominiak i Marcin Serwiński z klasy 2ks za danie: Grillowane roladki drobiowe z pietruszkowym pesto na wrzosowym ryżu, otulone bekonem, w towarzystwie karmelizowanych brukselek, bobu, rzodkiewek i aromatem pieczonej gruszki
II miejsce jury przyznało Patrycji Głoskowskiej i Adamowi Kamińskiemu z klasy 2Tżr za przygotowanie dania: Kurczak pieczony w marynacie cytrusowej z sosem pomarańczowym, ziemniakami hasselback oraz prażonymi jabłkami aromatyzowanymi kuminem
III miejsce zdobyli Zuzanna Kieplin i Damian Ziółkowski z klasy 2Tżr za przygotowanie: Siekane kotleciki drobiowe z pieczarkami i papryką podane na sosie z orzechów nerkowca i pomidorów, z chlebkiem naan oraz sezamową sałatką z pak choi
Wyróżnienie jury przyznało parom:
Aleksandra Dudek, Kinga Graczykowska klasa 1ks, Kotlet w dwóch odsłonach z sosem czosnkowym na puree marchewkowo – wiśniowym
Wiktoria Wieszczyńska, Mikołaj Nawrot klasa 1tż, Kurczak teriyaki z słodko – winnym sosem mango oraz stekami z kalafiora
Nagrodę specjalną za smak i profesjonalizm w pracy zdobyła Zuzanna Kieplin z klasy 2Tżr
zaś nagrodę specjalną za kreatywność w prezentacji dania otrzymały Magdalena Grabowska, Julia Przybylska z klasy 3 Tżs, Grillowana pierś z kurczaka podana z przypieczoną skórką, puree pietruszkowym z białą czekoladą i marchewkami w sosie teriyaki
Dziękujemy sponsorom za ufundowanie nagród dla młodych zdolnych kucharzy
p. Henryk Cichecki - Dyrektor ZSUiP Płock
p. Jakub Łącki - HORTEX Warszawa
p. Tomasz Mrówczyński - Szef kuchni SP nr 11 Płock
p. Litosława Koper - Dyrektor MDK Płock
p. Kamil Gumiński - Szef kuchni Polska Toskania Bożewo
p. Karczewski Maciej - Dyrektor SP nr 11 Płock
Agencja reklamy MixDigital Michał Lewandowski Płock
"Dotyk Piękna" - Sara Ludwiczak - Salon masażu Płock
Taxas BBQ Słupno
Polpor Przedsiębiorstwo Produkcyjno - Handlowe Biała
Reeflex F.H.U - Maciej Kamiński Płock
Menu Express Sp. z.o.o, Sp. k. Warszawa
Działalność Transportowo - Usługowa - Czesław Górski
Konkurs MasterChef ZSUiP 2023 zorganizowały p. Małgorzata Garlej oraz p. Agnieszka Gabryszewska - Gnyp