• Szkolny Konkurs Cukierniczy 2023
          • Szkolny Konkurs Cukierniczy 2023

            28.04.2023

            W dniu 26.04.2023 r. odbył się finał trzeciej edycji Szkolnego Konkursu Cukierniczego. Tematem tegorocznej rywalizacji był "Deser na co dzień i od święta – torty i ciastka". Nagrody dla zwycięzców ufundował hipermarket AUCHAN PŁOCK. 
            I miejsce za tartę z kremem rafaello zdobyli Krzysztof Serwiński i Aleksandra Fabisiak z klasy 3 ck
            II miejsce za tort minionek otrzymał zespół  klasy 1 cf
            III miejsce za wykonanie ciasta marchewkowego przypadło Kasi Korytkowskiej i Ani Seliwiak z klasy 1 cf

            Wyróżnienie otrzymali:
            Kasia Wójtowicz (3 ck) za babeczki „runo leśne”
            Weronika Matuszewska (3 ck) za babeczki „runo leśne”
            Wiktoria Charubin (1 cf) za sernik z bitą śmietaną
            Maja Bartoszewska ( cf) za sernik z bitą śmietaną

            Gratulujemy wszystkim uczestnikom tej słodkiej rywalizacji.

        • Dlaczego warto odwiedzić Grecję? Nasi kucharze znają odpowiedź
          • Dlaczego warto odwiedzić Grecję? Nasi kucharze znają odpowiedź

            26.04.2023

            Grecja jest krajem o najdłuższej tradycji kulinarnej. Słowo „gastronomia” pochodzi z języka greckiego i oznacza „prawo żołądka”. W deszczowy sobotni poranek 15 kwietnia w ramach warsztatów kulinarnych uczniowie klas 1Tż i 2Tżr spotkali się w pracowniach gastronomicznych, by sporządzić potrawy z produktów wykorzystywanych w kuchni greckiej. Przyrządzili zupę krem z mięty, bazylii i pieczonej cukinii, pieczoną ligawę z sosem musztardowo – miodowym w towarzystwie świeżych warzyw, rybę w sosie z gorzkich pomarańczy, sałatkę z buraków z rukolą i kozim serem oraz arbuza skropionego pomarańczowym likierem podanego z chipsami z boczku i serem.

        • II Mistrzostwa Szkoły w piłce nożnej
          • II Mistrzostwa Szkoły w piłce nożnej

            25.04.2023

            Wielki finał II Mistrzostw Szkoły w piłce nożnej odbył się 21 kwietnia 2023 r. W szkolnych rozgrywkach wzięło udział pięć 7-osobowych drużyn (dwie w kategorii dziewcząt i trzy w kategorii chłopców). Emocji było co niemiara, zawodniczki i zawodnicy zacięcie rywalizowali na boisku o wejście do finałowych rozgrywek. Do ścisłego finału dotarły drużyny „Białych Orłów” i „Ogrów”, wśród dziewcząt w finale znalazły się drużyny pod nazwą „Żadna” i „Szczury”. W meczach finałowych drużyna „Białych Orłów” zwyciężyła drużynę „Ogrów” 7:4,  natomiast wśród dziewcząt wygrała drużyna „Żadna” stosunkiem bramek 3:1.

            Medale wręczał pan Dyrektor Henryk Cichecki.

        • Bardzo udany Dzień Otwarty w ZSUiP
          • Bardzo udany Dzień Otwarty w ZSUiP

            23.04.2023

            W słoneczny piątek 21.04.23 r. zaprosiliśmy młodzież z klas ósmych szkół podstawowych oraz ich rodziców. Przybyli tłumnie, co nas bardzo cieszy! Każdy, kto nas odwiedził miał możliwość zwiedzania szkoły w towarzystwie naszych uczniów, porozmawiania z nauczycielami i uczniami, zapoznania się z pracowniami, warsztatami i nowoczesnym wyposażeniem ZSUiP. Atrakcji nie brakowało! W salach i na korytarzach można było sprawdzić się w licznych quizach i zabawach przedmiotowych, na I piętrze zrobić śmieszne zdjęcia i zadzwonić z naszej londyńskiej fotobudki. Na II piętrze prezentowały się zawody: technik spedytor, reklamy i organizacji turystyki: obok "rajskiej plaży" można było przejść tor przeszkód w alkogoglach. W pracowniach fryzjerskich, gastronomicznych, mody i stylu, w piekarni oraz na auli trwał "festiwal zawodów": ósmoklasiści obejrzeli zajęcia pokazowe, wzięli udział w zabawach i degustacjach. Najbardziej aktywni nasi goście losowali nagrody w sali kelnerskiej. Po prostu – w ZSUiP zawsze wiele się dzieje! Każdy może stać się częścią tej fantastycznej społeczności i budować z nami niepowtarzalną atmosferę. Dołącz do nas!

        • Wolontariat
          • Wolontariat

            20.04.2023

            Tradycją naszej szkoły jest włączanie się uczniów ze szkolnego koła wolontariatu do akcji pomocy potrzebującym.

            Wolontariusze wzięli udział w przeprowadzeniu XXIII Ogólnopolskiej Zbiórki Żywności Caritas po hasłem "Tak - Pomagam!".

            Podczas zbiórki wolontariusze pozyskiwali produkty spożywcze, które zostały przekazane w formie paczek osobom najuboższym: chorym, niepełnosprawnym, bezdomnym, wykluczonym społecznie i zawodowo.

            Cenną inicjatywą jest również nawiązanie współpracy z Płockim Stowarzyszeniem Pomocy Osobom z Chorobą Alzheimera.

            Jednym z założeń podjętej współpracy było umożliwienie młodzieży uczestnictwa w życiu osób starszych, zrozumienie ich problemów, przełamanie ich osamotnienia, a także podjęcie wspólnej aktywności.

            Pierwsze spotkanie z pensjonariuszami miało na celu wzajemne poznanie i integrację. Rozmowy, wymiana doświadczeń, a następnie wspólna zabawa i kosztowanie słodkości dały możliwość aktywizacji osób starszych i budowanie więzi międzypokoleniowych. Istotne w spotkaniu było stworzenie obu grupom (młodzieży i seniorom) przestrzeni porozumienia się, wzajemnego poznania oraz planowania kolejnych spotkań.

        • Projektantka Magdalena Carter w ZSUiP
          • Projektantka Magdalena Carter w ZSUiP

            18.04.2023

            Uczniowie klas technik stylista, technik przemysłu mody i technik reklamy w dniu 17 kwietnia mieli przyjemność uczestniczyć w spotkaniu z Panią Magdaleną Carter. Pani Magda jest absolwentką naszej szkoły, ukończyła technikum technologii odzieży, Międzynarodową Szkołę Kostiumografii i Projektowania Ubioru w Warszawie oraz pedagogikę, interesuje się również psychologią. Prowadzi swój salon sukien ślubnych. Obecnie jest znaną i szanowaną projektantką i stylistką mody.
             Pani Magdalena opowiedziała młodzieży o swojej ścieżce zawodowej, tajnikach zawodu oraz relacjach społecznych. Zwróciła szczególną uwagę na właściwą komunikację, na trafne decyzje, zaangażowanie i ciężką pracę, które są gwarantem osiągnięcia sukcesu i uznania. Dodała również, że normalną rzeczą jest, że drodze do sukcesu towarzyszą upadki. 
                Dziękujemy za poświęcony czas i cenne wskazówki. 

        • Tegoroczne spotkania z ósmoklasistami
          • Tegoroczne spotkania z ósmoklasistami

            17.04.2023

            W marcu i kwietniu 2023r. uczniowie i nauczyciele ZSUiP odbyli wiele spotkań z ósmoklasistami, którzy stoją przed wyborem szkoły. Uczestniczyliśmy w giełdach edukacyjnych organizowanych przez szkoły podstawowe, gdzie mieliśmy okazję przedstawić ofertę naszej szkoły uczniom z SP w Blichowie, Drobinie, Bodzanowie, Słubicach, Nowych Łubkach, Staroźrebach oraz w Małej Wsi. Był to czas ciekawych rozmów, prezentacji kierunków kształcenia ZSUiP oraz aktualności z życia szkoły. Dziękujemy wszystkim gościnnym szkołom podstawowym! Wszystkich, z którymi nie udało nam się do tej pory spotkać, zapraszamy na Dzień Otwarty 21.04.2023r.!

        • Konkurs MasterChef ZSUiP 2023 rozstrzygnięty!
          • Konkurs MasterChef ZSUiP 2023 rozstrzygnięty!

            03.04.2023

            Poznaliśmy zwycięzcę tegorocznej edycji Konkursu MasterChef ZSUiP!

            W 2023 roku uczestnicy zmierzyli się z tematem przewodnim "Kurczak niekonwencjonalnie". Konkurs składał się z dwóch etapów:

            I etap - przesłanie do dnia 10 marca 2023 roku zgłoszenia dwuosobowych drużyn wraz z recepturą gastronomiczną oraz zdjęciem dania. Jury konkursowe I etapu, składające się z nauczycieli zawodu: p. Bożeny Frączkowskiej, p.Justyny Rubinkowskiej,  p. Elżbiety Bieniek i p. Anny Cichockiej, wybrało 8 finałowych par.

            W finale startujące pary przygotowały zgłoszoną potrawę w pracowni gastronomicznej pod czujnym okiem jurorów i zaprezentowały ją komisji konkursowej.
            Rywalizacja finałowa drużyn rozpoczęła się od słów otuchy Tomasza Jakubiaka, znanego z telewizji polskiego kucharza i jurora polskiej edycji MasterChef Junior.

            ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

            Efekty prac konkursowych naszych młodych kucharzy znalazły ogromne uznanie jury w składzie:

            Przewodniczący: p. Tomasz Wereszczyński – Kierownik Zespołu Usług Gastronomicznych Orlen Administracja Sp. z o.o. w Płocku
            Członkowie: 
            p. Jakub Łącki – Regionalny kierownik sprzedaży ds. detalu FFV - Hortex Polski Ogród Sp. z o.o  w Warszawie
            p. Tomasz Mrówczyński - Szef kuchni w Szkole Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi Nr 11 im. Bolesława Chrobrego w Płocku,
            p. Arkadiusz  Janiszewski  - Szef kuchni restauracji Dębowa w Płocku 
            p. Kamil Gumiński - Szef kuchni restauracji Polska Toskania w Bożewie  
            p. Litosława Koper - Dyrektor Młodzieżowego Domu Kultury w Płocku

            GRATULUJEMY wszystkim uczestnikom!!!

            I miejsce i tytuł MasterChef ZSUiP 2023 zdobyli Jakub Dominiak i Marcin Serwiński z klasy 2ks za danie: Grillowane roladki drobiowe z pietruszkowym pesto na wrzosowym ryżu, otulone bekonem, w towarzystwie karmelizowanych brukselek, bobu, rzodkiewek i aromatem pieczonej gruszki

            II miejsce jury przyznało Patrycji Głoskowskiej i Adamowi Kamińskiemu z klasy 2Tżr za przygotowanie dania: Kurczak pieczony w marynacie cytrusowej z sosem pomarańczowym, ziemniakami hasselback oraz prażonymi jabłkami aromatyzowanymi kuminem​​​​​​​​​​​​​​​​

            III miejsce zdobyli Zuzanna Kieplin i Damian Ziółkowski z klasy 2Tżr za przygotowanie: Siekane kotleciki drobiowe z pieczarkami i papryką podane na sosie z orzechów nerkowca i pomidorów, z chlebkiem naan oraz sezamową sałatką z pak choi

            Wyróżnienie jury przyznało parom:

            Aleksandra Dudek, Kinga Graczykowska klasa 1ks, Kotlet w dwóch odsłonach z sosem czosnkowym na  puree marchewkowo – wiśniowym

            Wiktoria Wieszczyńska, Mikołaj Nawrot klasa 1tż, Kurczak teriyaki z słodko – winnym sosem mango oraz stekami z kalafiora

            Nagrodę specjalną za smak i profesjonalizm w pracy zdobyła Zuzanna Kieplin z klasy 2Tżr 

            zaś nagrodę specjalną za kreatywność w prezentacji dania otrzymały Magdalena Grabowska, Julia Przybylska z klasy 3 Tżs, Grillowana pierś z kurczaka podana z przypieczoną skórką, puree pietruszkowym z białą czekoladą i marchewkami w sosie teriyaki

            Dziękujemy sponsorom za ufundowanie nagród dla młodych zdolnych kucharzy

            p. Henryk Cichecki - Dyrektor ZSUiP Płock 
            p. Jakub Łącki - HORTEX  Warszawa 
            p. Tomasz Mrówczyński - Szef kuchni SP nr 11 Płock
            p. Litosława Koper - Dyrektor MDK Płock 
            p. Kamil  Gumiński  - Szef kuchni Polska Toskania Bożewo
            p. Karczewski Maciej - Dyrektor SP nr 11 Płock  
            Agencja reklamy MixDigital Michał Lewandowski Płock
            "Dotyk Piękna" - Sara Ludwiczak - Salon masażu Płock 
            Taxas BBQ  Słupno 
            Polpor Przedsiębiorstwo Produkcyjno - Handlowe Biała 
            Reeflex F.H.U - Maciej Kamiński Płock
            Menu Express Sp. z.o.o, Sp. k. Warszawa 
            Działalność Transportowo - Usługowa - Czesław Górski

            Konkurs MasterChef ZSUiP 2023 zorganizowały p. Małgorzata Garlej oraz p. Agnieszka Gabryszewska - Gnyp 

        • Projekt Oli wyróżniony w międzynarodowych mistrzostwach!
          • Projekt Oli wyróżniony w międzynarodowych mistrzostwach!

            29.03.2023

            ​​​​24 marca 2023 roku odbyły się X Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w Szyciu organizowane przez Szkołę Artystycznego Projektowania Ubioru w Krakowie. Jury złożone z wykładowców SAPU przyznało wyróżnienie  naszej uczennicy Aleksandrze Bielskiej z 4 tstm - technik przemysłu mody. To kolejny sukces naszej młodej projektantki. Zadanie konkursowe polegało na wykroju i uszyciu sukienki w rozmiarze 36 lub 38 w maksymalnym czasie 5 godzin. Do konkursu Ola przygotowywała się pod kierunkiem Pani Małgorzaty Garlej.

            Uczestnicy Międzynarodowych Mistrzostw Polski w Szyciu zaprezentują znakomite umiejętności krawieckie. W tegorocznych mistrzostwach wzięło udział aż 21 uczestników ze szkół kształcących w branży mody z Polski i Słowacji. 

            Cieszy nas kolejny sukces Oli!

        • Smakołyki z włoskiego stołu
          • Smakołyki z włoskiego stołu

            27.03.2023

            Jedni w sobotę rano spali, inni w pracowniach gastronomicznych tworzyli w ramach projektu „Podróże kulinarne ze smakiem”. Uczniowie klas 1tż i 2 tżr wspólnie przygotowywali potrawy z produktów stosowanych w kuchni włoskiej. Według Włochów jedzenie jest filozofią życia. Włosi nigdy nie jadają w samotności, a niedzielny obiad bez rodziny jest dla nich nie do pomyślenia. 

            Młodzi kucharze polecają:

            • wspaniałe risotto z borowikami;
            • polędwiczkę wieprzową zapakowaną próżniowo i gotowaną metodą sous – vide z soczewicą  i groszkiem cukrowym w towarzystwie salsy z mango;
            • puree z pietruszki i białej czekolady  serwowane na zimno z wędzonym kurczakiem;
            • oraz pikantne krewetki w herbacie tropikalnej.

            Warsztaty prowadziły p. Justyna Rubinkowska i p. Anna Cichocka. 

        • Mistrzostwa Szkoły w Piłce Siatkowej
          • Mistrzostwa Szkoły w Piłce Siatkowej

            22.03.2023

            21 marca 2023 r, w pierwszym dniu wiosny , rozegrany został finał Mistrzostw Szkoły o Puchar Dyrektora ZSUiP w piłce siatkowej . Do rozgrywek zgłosiło się 12 drużyn , które w dniach 14-15 marca 2023 r. rozegrały po 2 mecze, w 4 grupach. Do ścisłego finału dotarli zwycięzcy grup - 4 zespoły (4 TRS, 4Tstm , 4Tżp i 3 Fr/3W).

            W finale zwyciężyła klasa 3 Fr/3W, która pokonała  w setach 2:0, klasę 4Tstm. 3 miejsce zajęła klasa 4 TRS. Gratulujemy zwycięzcom.

        • Obiad w próżni. Czy to możliwe?
          • Obiad w próżni. Czy to możliwe?

            21.03.2023

            Nowoczesna technika gotowania SOUS-VIDE.  

            Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami w towarzystwie pomarańczy i tymianku został wstępnie zapakowany próżniowo, by potem w temperaturze 63 °C gotował się  do osiągnięcia właściwych walorów smakowych.  

            Danie mięsne dodatkowo wzbogacił  ręcznie kręcony makaron tagliatelle w sosie śmietanowo - ziołowym. I to wszystko na pracowni gastronomicznej 2ks. Pycha!!!

        • Ola w finale konkursu dla młodych projektantów
          • Ola w finale konkursu dla młodych projektantów

            20.03.2023

            W Teatrze Miejskim w Lesznie nasza uczennica Aleksandra Bielska z klasy 4 tstm - technik przemysłu mody reprezentowała szkołę w finale V edycji Konkursu Dla Młodych Projektantów i Krawców "Szmaragdowy Guzik". Tematem przewodnim była "Architektura w modzie". Projekt Oli był zgłoszony w kategorii haute conture:  "Suknie w architekturze high-tech".

            Inspiracją dla projektu Oli stał się Burj Binghatti Jacob & Co Residences, najwyższy na świecie wieżowiec w Dubaju - luksusowa wieża zwieńczona iglicami ozdobionymi podświetlanymi szklanymi elementami w kształcie diamentów. Głównym motywem kreacji stały się perełki, kryształki i szlifowane koraliki odbijające światło niczym promienie słońca przeglądające się w oknach wieżowca. Nasza uczennica w towarzystwie modelki - Mai Konopińskiej z 2 tl, pięknie zaprezentowała się wśród 59 uczestników. Jej suknia została wykonana pod kierunkiem nauczyciela zawodu pani Małgorzaty Garlej. Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Technicznych - Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Lesznie.

            Jesteśmy bardzo dumni z projektantki, modelki i świetnego projektu.

        • Kuchnia molekularna w ZSUiP
          • Kuchnia molekularna w ZSUiP

            20.03.2023

               Ależ to było niesamowite doświadczenie!!!  Uczniowie w ramach projektu Zawodowe B2B pod okiem fantastycznych kucharzy ze Studia Kulinarnego Zmokła Kura poznali tajniki kuchni molekularnej. W świat nowoczesnej gastronomii wprowadził ich Szef Piotr Pyczot.

              W przyjaznej atmosferze uczniowie sporządzili m.in.:

            • galaretkę z koziego sera serwowaną z żelem z buraka i kawiorem z octu balsamicznego;
            • zupę z syfonu z zielonego groszku i miętowa pianą;
            • podwędzaną pierś z kaczki z ziemniakami w glince kaolin, pianą tymiankową i żelem z pigwowca;
            • czekoladowe lody na azocie z pianą limonkową;
            • espumą z jogurtu, jadalne szkło i jadalny mech. 

            Dziękujemy!!! 

        • Zimowy poranek w pracowni gastronomicznej
          • Zimowy poranek w pracowni gastronomicznej

            09.03.2023

            W zimny sobotni ranek 4 marca spotkaliśmy się na kolejnych warsztatach „Podróże kulinarne ze smakiem”. Uczniowie klas 2Tżr oraz 1Tż sporządzali potrawy z surowców stosowanych w kuchni francuskiej. Przyrządzili krewetki smażone w przecierze z pieczonej papryki serwowane  z sosem z marakui i puree z konfitowanego czosnku. Confit – z francuskiego konserwować. To sposób powolnego gotowania produktu w tłuszczu. Sporządzony w ten sposób czosnek traci na ostrości, a nabiera słodkiego smaku. Przetarty, w  połączeniu ze śmietanką tworzy idealne puree. Uczniowie na warsztatach uczą się elementów foodpairingu – czyli łączenia smaków. Przygotowali pstrąga z sosem truskawkowo – czosnkowym w towarzystwie chipsa z boczku i puree ziemniaczanego z dodatkiem serka mascarpone oraz zupę krem z marchewki i pomarańczy z nutą imbiru. Witamin dostarczyła sałatka z cykorii, gruszek i orzechów z serem roquefort oraz sałatka z pomarańczy i czarnych oliwek z prażonym kminem i ostrym sosem. 

        • Udział w wystawie ,,Fredro, królestwo śmiechu''
          • Udział w wystawie ,,Fredro, królestwo śmiechu''

            04.03.2023

            Uczniowie ze szkolnego koła teatralnego wraz z opiekunem wybrali się do Książnicy Płockiej im. Władysława Broniewskiego na otwarcie wystawy ,,Fredro, królestwo śmiechu''. Spotkanie umili młodsi koledzy ze Szkoły Podstawowej nr 12 w Płocku, a także artyści z Teatru Remedium Stowarzyszenia Uniwersytetu Trzeciego Wieku, którzy zaprezentowali fragmenty dzieł polskiego komediopisarza. Piękno języka ojczystego, dobry humor oraz ciekawa biografia twórcy ,,Zemsty'', a także niezapomniane wrażenia w czasie otwarcia wystawy, zobaczyliśmy, bawiliśmy się i nie żałujemy.

        • W hołdzie bohaterom antykomunistycznego podziemia
          • W hołdzie bohaterom antykomunistycznego podziemia

            01.03.2023

            1 marca 2023 r. uczniowie Zespołu Szkół Usług i Przedsiębiorczości uczcili Narodowy Dzień Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”. Pod tablicą upamiętniającą Żołnierzy Wyklętych na Stanisławówce złożyliśmy biało-czerwony bukiet kwiatów oraz zapaliliśmy znicze. Wszyscy z powagą i należną czcią pochyliliśmy się przed bohaterami, którzy przeciwstawili się sowieckiej agresji i narzuconemu reżimowi komunistycznemu. Podniosły nastrój uroczystości w szczególny sposób nadała pieśń pt. „Biały krzyż” wykonana przez uczennicę Adriannę Dymowską z klasy 4TF. Krótką lekcję historii poprowadziły pani Grażyna Kobierecka i pani Alicja Szymańska. Chwała bohaterom.

            W uroczystym złożeniu wiązanki kwiatów w miejscu pamięci narodowej na Stanisławówce udział wzięli uczniowie z klas: 2cf, 4TF, 1cf, 4TRS, 1tst.