Aktualny czas
Niedziela 02.04.2023Aktualności
Co nowego w szkole?Podróże kulinarne ze smakiem - II edycja
- 16.02.2023
11 lutego rozpoczęła się realizacja II edycji warsztatów „Podróże kulinarne ze smakiem” w ramach projektu „Zawodowe B2B” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
W warsztatach bierze udział łącznie dwunastu uczniów z technikum żywienia (klasy 1tż i 2Tżr).
Na pierwszych zajęciach sporządzaliśmy potrawy z produktów popularnych w kuchni hiszpańskiej:
- Podróże kulinarne ze smakiem - II edycja: Czytaj więcej
Lekcja polskiego w Art deco
- 13.02.2023
Tuż przed feriami uczniowie z klasy 1 tż wraz z nauczycielką języka polskiego wybrali się do Muzeum Mazowieckiwgo w Płocku, do oddziału Art deco na lekcję poświęconą Władysławowi Broniewskiemu zatytułowaną ,, Podpalacz serc - Broniewskiego miłość, walka, i rozterka ''. Właśnie 10 lutego mija 61. rocznica śmierci Władysława Broniewskiego. Młodzi ludzie obejrzeli wystawę poświęconą znanemu plocczaninowi, wysłuchali opowieści o jego niełatwym życiu , a także wysłuchali wierszy poety.
- Lekcja polskiego w Art deco: Czytaj więcej
Ósmoklasiści poznali naszą szkołę
- 10.02.2023
9 lutego 2023 r. odbyła się już druga tura warsztatów zawodowych dla uczniów klas kończących szkołę podstawową. Warsztaty "Mój zawód - Moja pasja" polegają na udziale uczniów w pięciu trzydziestominutowych lekcjach z różnych zawodów i kierunków kształcenia. Ósmoklasiści w asyście naszej młodzieży poznali specyfikę zajęć z reklamy, turystyki, spedycji, gastronomii, fryzjerstwa i mody. W warsztatach uczestniczyło ok. 160 uczniów z 7 szkół podstawowych:
- Ósmoklasiści poznali naszą szkołę: Czytaj więcej
Poszukujesz walentynkowych inspiracji?
- 10.02.2023
Za oknem śnieg, a u nas kwitnie miłość w ogrodzie. Wchodząc do budynku warsztatów szkolnych można nacieszyć oko walentynkową wystawą, której elementy przygotowali uczniowie branży fryzjerskiej, gastronomicznej oraz mody i stylu pod kierunkiem swoich nauczycieli.
6- Poszukujesz walentynkowych inspiracji?: Czytaj więcej
Odkrycie w pracowni gastronomicznej
- 10.02.2023
Uczniowie z klasy 1 technikum żywienia i usług gastronomicznych coraz lepiej radzą sobie na zajęciach w pracowni gastronomicznej. Poznają nowe smaki i rozwijają umiejętności. Okazuje się, że większość z nich nigdy nie miała okazji skosztować chłodnika. Galaretka z kwaśnego mleka z sosem bananowym to również nowość w menu młodych kucharzy.
- Odkrycie w pracowni gastronomicznej: Czytaj więcej
Niecodzienna wizyta w pizzerii
- 10.02.2023
Dziś, w Międzynarodowym Dniu Pizzy, grupa uczniów z klas gastronomicznych 1Tż, 2 Tżr, 3Tżs i 4 Tż miała przyjemność tworzyć i wypiekać własne kompozycje smakowe w najlepszej płockiej pizzeri Festa Italiana. Ależ było przepysznie.
7- Niecodzienna wizyta w pizzerii: Czytaj więcej
Liczba wizyt
liczba odwiedzin: 130022