Aktualny czas
Wtorek 26.09.2023Aktualności
Co nowego w szkole?Dzień Patrona
- 27.05.2023
26 maja cała społeczność szkolna obchodziła Dzień Patrona. W tym roku wiodące hasło brzmiało: ,,Porozmawiajmy o odpowiedzialności''. Interpretację hasła przedstawił pan dyrektor Henryk Cichecki. Następnie została zaprezentowana krótka scenka dotycząca odpowiedzialności w życiu codziennym. Młodzież biorąca udział w konkursach: wiedzy o patronie szkoły, a także ,, Matematyka w zawodzie '' otrzymała dyplomy i nagrody. Potem rozpoczął się szkolny konkurs talentów i pasji. Wspaniała grupa uczniów przedstawiała swoje hobby, od gotowania, rysowania, projektowania, po modę i śpiewanie, a także podróżowanie, fotografowanie oraz czytanie książek. Głosami publiczności zwyciężyła Aleksandra Bielska, drugie miejsce zajęła Patrycja Joniak, trzecie Wiktoria Wieszczyńska. Na koniec uroczystości zaprezentował się nowy samorząd szkolny wybrany na rok 2023/2024.
- Dzień Patrona : Czytaj więcej
Z wizytą w Domu na Górce
- 16.05.2023
Nasi uczniowie są bardzo otwarci na nowe inicjatywy. Tym razem dość spontanicznie zrodził się pomysł, by zaprzyjaźnić się z Rodzinnym Domem Dziecka "Fundacja Dom na Górce". Uczniowie klasy 2ks postanowili podzielić się swoją pasją do gotowania z rówieśnikami z Fundacji. Pierwszym krokiem do nowej znajomości stały się własnoręcznie wykonane pierogi, które trafiły na stół do "Domu na Górce". Było miło i smacznie. Dodatkowo dzieci zostały zaproszone na warsztaty kulinarne do Naszej Szkoły. Czekamy na to spotkanie.
- Z wizytą w Domu na Górce: Czytaj więcej
W kulinarnej podróży do Afryki i Azji
- 10.05.2023
Za nami ostatnie spotkanie podczas warsztatów „ Podróże kulinarne ze smakiem” w ramach projektu „Zawodowe B2B”. W dniu 6 maja przenieśliśmy się do Afryki i Azji. Uczniowie przygotowali kurczaka w sosie pomidorowym po pendżabsku; ryż po madagaskarsku z nutą imbiru oraz ostrym sosem sakay; sałatkę ananasowo – bananową w towarzystwie pomidorów i awokado z prażonymi orzeszkami ziemnymi i mlekiem kokosowym oraz ananasa gotowanego metodą sous – vide w syropie cukrowym z miętą, liściem laurowym i rozmarynem.
- W kulinarnej podróży do Afryki i Azji: Czytaj więcej
Zakończenie roku szkolnego klas maturalnych
- 28.04.2023
28 kwietnia pożegnaliśmy uroczystym apelem tegorocznych maturzystów. Był to szczególny dzień dla uczniów, którzy zakończyli kolejny etap swojego życia - ukończyli szkołę średnią. Wicedyrektor szkoły Pan Stanisław Domachowski przekazał nagrody książkowe, dyplomy i wyróżnienia uczniom, którzy wykazali się szczególnymi osiągnięciami, zarówno w edukacji, jak i zajęciach pozaszkolnych. Uczniowie klas czwartych technikum przygotowali program artystyczny dla swoich starszych kolegów. Z pewnością był to dzień szczególny, pełen wrażeń i wspomnień. Mamy nadzieję, że zapadnie on na długo w pamięci tegorocznych absolwentów.
- Zakończenie roku szkolnego klas maturalnych : Czytaj więcej
Szkolny Konkurs Cukierniczy 2023
- 28.04.2023
W dniu 26.04.2023 r. odbył się finał trzeciej edycji Szkolnego Konkursu Cukierniczego. Tematem tegorocznej rywalizacji był "Deser na co dzień i od święta – torty i ciastka". Nagrody dla zwycięzców ufundował hipermarket AUCHAN PŁOCK.
I miejsce za tartę z kremem rafaello zdobyli Krzysztof Serwiński i Aleksandra Fabisiak z klasy 3 ck
II miejsce za tort minionek otrzymał zespół klasy 1 cf
III miejsce za wykonanie ciasta marchewkowego przypadło Kasi Korytkowskiej i Ani Seliwiak z klasy 1 cf- Szkolny Konkurs Cukierniczy 2023: Czytaj więcej
Dlaczego warto odwiedzić Grecję? Nasi kucharze znają odpowiedź
- 26.04.2023
Grecja jest krajem o najdłuższej tradycji kulinarnej. Słowo „gastronomia” pochodzi z języka greckiego i oznacza „prawo żołądka”. W deszczowy sobotni poranek 15 kwietnia w ramach warsztatów kulinarnych uczniowie klas 1Tż i 2Tżr spotkali się w pracowniach gastronomicznych, by sporządzić potrawy z produktów wykorzystywanych w kuchni greckiej. Przyrządzili zupę krem z mięty, bazylii i pieczonej cukinii, pieczoną ligawę z sosem musztardowo – miodowym w towarzystwie świeżych warzyw, rybę w sosie z gorzkich pomarańczy, sałatkę z buraków z rukolą i kozim serem oraz arbuza skropionego pomarańczowym likierem podanego z chipsami z boczku i serem.
- Dlaczego warto odwiedzić Grecję? Nasi kucharze znają odpowiedź: Czytaj więcej
II Mistrzostwa Szkoły w piłce nożnej
- 25.04.2023
Wielki finał II Mistrzostw Szkoły w piłce nożnej odbył się 21 kwietnia 2023 r. W szkolnych rozgrywkach wzięło udział pięć 7-osobowych drużyn (dwie w kategorii dziewcząt i trzy w kategorii chłopców). Emocji było co niemiara, zawodniczki i zawodnicy zacięcie rywalizowali na boisku o wejście do finałowych rozgrywek. Do ścisłego finału dotarły drużyny „Białych Orłów” i „Ogrów”, wśród dziewcząt w finale znalazły się drużyny pod nazwą „Żadna” i „Szczury”. W meczach finałowych drużyna „Białych Orłów” zwyciężyła drużynę „Ogrów” 7:4, natomiast wśród dziewcząt wygrała drużyna „Żadna” stosunkiem bramek 3:1.
- II Mistrzostwa Szkoły w piłce nożnej: Czytaj więcej
Bardzo udany Dzień Otwarty w ZSUiP
- 23.04.2023
W słoneczny piątek 21.04.23 r. zaprosiliśmy młodzież z klas ósmych szkół podstawowych oraz ich rodziców. Przybyli tłumnie, co nas bardzo cieszy! Każdy, kto nas odwiedził miał możliwość zwiedzania szkoły w towarzystwie naszych uczniów, porozmawiania z nauczycielami i uczniami, zapoznania się z pracowniami, warsztatami i nowoczesnym wyposażeniem ZSUiP. Atrakcji nie brakowało! W salach i na korytarzach można było sprawdzić się w licznych quizach i zabawach przedmiotowych, na I piętrze zrobić śmieszne zdjęcia i zadzwonić z naszej londyńskiej fotobudki. Na II piętrze prezentowały się zawody: technik spedytor, reklamy i organizacji turystyki: obok "rajskiej plaży" można było przejść tor przeszkód w alkogoglach. W pracowniach fryzjerskich, gastronomicznych, mody i stylu, w piekarni oraz na auli trwał "festiwal zawodów": ósmoklasiści obejrzeli zajęcia pokazowe, wzięli udział w zabawach i degusta
- Bardzo udany Dzień Otwarty w ZSUiP: Czytaj więcej
Wolontariat
- 20.04.2023
Tradycją naszej szkoły jest włączanie się uczniów ze szkolnego koła wolontariatu do akcji pomocy potrzebującym.
Wolontariusze wzięli udział w przeprowadzeniu XXIII Ogólnopolskiej Zbiórki Żywności Caritas po hasłem "Tak - Pomagam!".
Podczas zbiórki wolontariusze pozyskiwali produkty spożywcze, które zostały przekazane w formie paczek osobom najuboższym: chorym, niepełnosprawnym, bezdomnym, wykluczonym społecznie i zawodowo.
- Wolontariat: Czytaj więcej
Liczba wizyt
liczba odwiedzin: 265052