Aktualny czas
Wtorek 30.05.2023Aktualności
Co nowego w szkole?Projektantka Magdalena Carter w ZSUiP
- 18.04.2023
Uczniowie klas technik stylista, technik przemysłu mody i technik reklamy w dniu 17 kwietnia mieli przyjemność uczestniczyć w spotkaniu z Panią Magdaleną Carter. Pani Magda jest absolwentką naszej szkoły, ukończyła technikum technologii odzieży, Międzynarodową Szkołę Kostiumografii i Projektowania Ubioru w Warszawie oraz pedagogikę, interesuje się również psychologią. Prowadzi swój salon sukien ślubnych. Obecnie jest znaną i szanowaną projektantką i stylistką mody.
Pani Magdalena opowiedziała młodzieży o swojej ścieżce zawodowej, tajnikach zawodu oraz relacjach społecznych. Zwróciła szczególną uwagę na właściwą komunikację, na trafne decyzje, zaangażowanie i ciężką pracę, które są gwarantem osiągnięcia sukcesu i uznania. Dodała również, że normalną rzeczą jest, że drodze do sukcesu towarzyszą upadki.
Dziękujemy za poświęcony czas i cenne wskazówki.- Projektantka Magdalena Carter w ZSUiP: Czytaj więcej
Tegoroczne spotkania z ósmoklasistami
- 17.04.2023
W marcu i kwietniu 2023r. uczniowie i nauczyciele ZSUiP odbyli wiele spotkań z ósmoklasistami, którzy stoją przed wyborem szkoły. Uczestniczyliśmy w giełdach edukacyjnych organizowanych przez szkoły podstawowe, gdzie mieliśmy okazję przedstawić ofertę naszej szkoły uczniom z SP w Blichowie, Drobinie, Bodzanowie, Słubicach, Nowych Łubkach, Staroźrebach oraz w Małej Wsi. Był to czas ciekawych rozmów, prezentacji kierunków kształcenia ZSUiP oraz aktualności z życia szkoły. Dziękujemy wszystkim gościnnym szkołom podstawowym! Wszystkich, z którymi nie udało nam się do tej pory spotkać, zapraszamy na Dzień Otwarty 21.04.2023r.!
- Tegoroczne spotkania z ósmoklasistami: Czytaj więcej
Gotowi na Wielkanoc
- 05.04.2023
Tradycyjne wielkanocne mazurki już przygotowane przez uczniów klasy 2ks. Uczniowie technikum reklamy wykonali świąteczne kartki oraz wielkanocne materiały reklamowe.
1- Gotowi na Wielkanoc: Czytaj więcej
Konkurs MasterChef ZSUiP 2023 rozstrzygnięty!
- 03.04.2023
Poznaliśmy zwycięzcę tegorocznej edycji Konkursu MasterChef ZSUiP!
W 2023 roku uczestnicy zmierzyli się z tematem przewodnim "Kurczak niekonwencjonalnie". Konkurs składał się z dwóch etapów:
I etap - przesłanie do dnia 10 marca 2023 roku zgłoszenia dwuosobowych drużyn wraz z recepturą gastronomiczną oraz zdjęciem dania. Jury konkursowe I etapu, składające się z nauczycieli zawodu: p. Bożeny Frączkowskiej, p.Justyny Rubinkowskiej, p. Elżbiety Bieniek i p. Anny Cichockiej, wybrało 8 finałowych par.
- Konkurs MasterChef ZSUiP 2023 rozstrzygnięty!: Czytaj więcej
Projekt Oli wyróżniony w międzynarodowych mistrzostwach!
- 29.03.2023
24 marca 2023 roku odbyły się X Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w Szyciu organizowane przez Szkołę Artystycznego Projektowania Ubioru w Krakowie. Jury złożone z wykładowców SAPU przyznało wyróżnienie naszej uczennicy Aleksandrze Bielskiej z 4 tstm - technik przemysłu mody. To kolejny sukces naszej młodej projektantki. Zadanie konkursowe polegało na wykroju i uszyciu sukienki w rozmiarze 36 lub 38 w maksymalnym czasie 5 godzin. Do konkursu Ola przygotowywała się pod kierunkiem Pani Małgorzaty Garlej.
- Projekt Oli wyróżniony w międzynarodowych mistrzostwach!: Czytaj więcej
Smakołyki z włoskiego stołu
- 27.03.2023
Jedni w sobotę rano spali, inni w pracowniach gastronomicznych tworzyli w ramach projektu „Podróże kulinarne ze smakiem”. Uczniowie klas 1tż i 2 tżr wspólnie przygotowywali potrawy z produktów stosowanych w kuchni włoskiej. Według Włochów jedzenie jest filozofią życia. Włosi nigdy nie jadają w samotności, a niedzielny obiad bez rodziny jest dla nich nie do pomyślenia.
- Smakołyki z włoskiego stołu: Czytaj więcej
Mistrzostwa Szkoły w Piłce Siatkowej
- 22.03.2023
21 marca 2023 r, w pierwszym dniu wiosny , rozegrany został finał Mistrzostw Szkoły o Puchar Dyrektora ZSUiP w piłce siatkowej . Do rozgrywek zgłosiło się 12 drużyn , które w dniach 14-15 marca 2023 r. rozegrały po 2 mecze, w 4 grupach. Do ścisłego finału dotarli zwycięzcy grup - 4 zespoły (4 TRS, 4Tstm , 4Tżp i 3 Fr/3W).
- Mistrzostwa Szkoły w Piłce Siatkowej: Czytaj więcej
Obiad w próżni. Czy to możliwe?
- 21.03.2023
Nowoczesna technika gotowania SOUS-VIDE.
Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami w towarzystwie pomarańczy i tymianku został wstępnie zapakowany próżniowo, by potem w temperaturze 63 °C gotował się do osiągnięcia właściwych walorów smakowych.
Danie mięsne dodatkowo wzbogacił ręcznie kręcony makaron tagliatelle w sosie śmietanowo - ziołowym. I to wszystko na pracowni gastronomicznej 2ks. Pycha!!!
- Obiad w próżni. Czy to możliwe?: Czytaj więcej
Ola w finale konkursu dla młodych projektantów
- 20.03.2023
W Teatrze Miejskim w Lesznie nasza uczennica Aleksandra Bielska z klasy 4 tstm - technik przemysłu mody reprezentowała szkołę w finale V edycji Konkursu Dla Młodych Projektantów i Krawców "Szmaragdowy Guzik". Tematem przewodnim była "Architektura w modzie". Projekt Oli był zgłoszony w kategorii haute conture: "Suknie w architekturze high-tech".
- Ola w finale konkursu dla młodych projektantów: Czytaj więcej
Liczba wizyt
liczba odwiedzin: 174649