• #fajnezsuip
      • Jesteśmy Liderem Zmian Funduszy Europejskich
    • Aktualny czas

      Czwartek 30.05.2024
    • Aktualności

      Co nowego w szkole?
      • Obiad w próżni. Czy to możliwe?
        • Obiad w próżni. Czy to możliwe?

        • 21.03.2023
        • Nowoczesna technika gotowania SOUS-VIDE.

          Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami w towarzystwie pomarańczy i tymianku został wstępnie zapakowany próżniowo, by potem w temperaturze 63 °C gotował się do osiągnięcia właściwych walorów smakowych.

          Danie mięsne dodatkowo wzbogacił ręcznie kręcony makaron tagliatelle w sosie śmietanowo - ziołowym. I to wszystko na pracowni gastronomicznej 2ks. Pycha!!!

        • Obiad w próżni. Czy to możliwe?: zobacz więcej
      • Ola w finale konkursu dla młodych projektantów
        • Ola w finale konkursu dla młodych projektantów

        • 20.03.2023
        • W Teatrze Miejskim w Lesznie nasza uczennica Aleksandra Bielska z klasy 4 tstm - technik przemysłu mody reprezentowała szkołę w finale V edycji Konkursu Dla Młodych Projektantów i Krawców "Szmaragdowy Guzik". Tematem przewodnim była "Architektura w modzie". Projekt Oli był zgłoszony w kategorii haute conture: "Suknie w architekturze high-tech".

        • Ola w finale konkursu dla młodych projektantów: zobacz więcej
      • Wiosna- ,,Ach, to ty ''
      • Kuchnia molekularna w ZSUiP
        • Kuchnia molekularna w ZSUiP

        • 20.03.2023
        • Ależ to było niesamowite doświadczenie!!! Uczniowie w ramach projektu Zawodowe B2B pod okiem fantastycznych kucharzy ze Studia Kulinarnego Zmokła Kura poznali tajniki kuchni molekularnej. W świat nowoczesnej gastronomii wprowadził ich Szef Piotr Pyczot.

          W przyjaznej atmosferze uczniowie sporządzili m.in.:

        • Kuchnia molekularna w ZSUiP: zobacz więcej
      • Zimowy poranek w pracowni gastronomicznej
        • Zimowy poranek w pracowni gastronomicznej

        • 09.03.2023
        • W zimny sobotni ranek 4 marca spotkaliśmy się na kolejnych warsztatach „Podróże kulinarne ze smakiem”. Uczniowie klas 2Tżr oraz 1Tż sporządzali potrawy z surowców stosowanych w kuchni francuskiej. Przyrządzili krewetki smażone w przecierze z pieczonej papryki serwowane z sosem z marakui i puree z konfitowanego czosnku. Confit – z francuskiego konserwować. To sposób powolnego gotowania produktu w tłuszczu. Sporządzony w ten sposób czosnek traci na ostrości, a nabiera słodkiego smaku. Przetarty, w połączeniu ze śmietanką tworzy idealne puree. Uczniowie na warsztatach uczą się elementów foodpairingu – czyli łączenia smaków. Przygotowali pstrąga z sosem truskawkowo – czosnkowym w towarzystwie chipsa z boczku i puree ziemniaczanego z dodatkiem serka mascarpone oraz zupę krem z marchewki i pomarańczy z nutą imbiru. Witamin dostarczyła sałatka z cykorii, gruszek i orzechów z serem roquefort o

        • Zimowy poranek w pracowni gastronomicznej: zobacz więcej
      • Przedstawienie ,, Być kobietą...''
        • Przedstawienie ,, Być kobietą...''

        • 08.03.2023
        • Z okazji Dnia Koniet szkolne Koło Teatralne zaprezentowało montaż słowno - muzyczny pt. ,, Być kobietą''. Uczniowie przypomnieli w jaki sposób świętowano ten dzień w minionych epokach , a jak dziś współczenie obchodzimy to święto. Młodzież przedstawiła wiersze i piosenki o kobietach dla kobiet.

        • Przedstawienie ,, Być kobietą...'': zobacz więcej
      • Udział w wystawie ,,Fredro, królestwo śmiechu''
        • Udział w wystawie ,,Fredro, królestwo śmiechu''

        • 04.03.2023
        • Uczniowie ze szkolnego koła teatralnego wraz z opiekunem wybrali się do Książnicy Płockiej im. Władysława Broniewskiego na otwarcie wystawy ,,Fredro, królestwo śmiechu''. Spotkanie umili młodsi koledzy ze Szkoły Podstawowej nr 12 w Płocku, a także artyści z Teatru Remedium Stowarzyszenia Uniwersytetu Trzeciego Wieku, którzy zaprezentowali fragmenty dzieł polskiego komediopisarza. Piękno języka ojczystego, dobry humor oraz ciekawa biografia twórcy ,,Zemsty'', a także niezapomniane wrażenia w czasie otwarcia wystawy, zobaczyliśmy, bawiliśmy się i nie żałujemy.

        • Udział w wystawie ,,Fredro, królestwo śmiechu'': zobacz więcej
      • W hołdzie bohaterom antykomunistycznego podziemia
        • W hołdzie bohaterom antykomunistycznego podziemia

        • 01.03.2023
        • 1 marca 2023 r. uczniowie Zespołu Szkół Usług i Przedsiębiorczości uczcili Narodowy Dzień Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”. Pod tablicą upamiętniającą Żołnierzy Wyklętych na Stanisławówce złożyliśmy biało-czerwony bukiet kwiatów oraz zapaliliśmy znicze. Wszyscy z powagą i należną czcią pochyliliśmy się przed bohaterami, którzy przeciwstawili się sowieckiej agresji i narzuconemu reżimowi komunistycznemu. Podniosły nastrój uroczystości w szczególny sposób nadała pieśń pt. „Biały krzyż” wykonana przez uczennicę Adriannę Dymowską z klasy 4TF. Krótką lekcję historii poprowadziły pani Grażyna Kobierecka i pani Alicja Szymańska. Chwała bohaterom.

        • W hołdzie bohaterom antykomunistycznego podziemia : zobacz więcej
      • Tydzień cukiernika i sprzedawcy
        • Tydzień cukiernika i sprzedawcy

        • 20.02.2023
        • W dniach 6-9 lutego odbył się Tydzień cukiernika i sprzedawcy. Uczniowie wzięli udział w quizie i rozwiązywali branżowe krzyżówki. Mogli też zakupić wypieki przygotowane przez szkolnych cukierników w Słodkim Sklepiku prowadzonym przez uczniów klas uczących się w zawodzie sprzedawca. W sklepiku, jak nazwa wskazywała, królowały słodkości: gofry, naleśniki, rogaliki "Julianki" oraz wata cukrowa.

        • Tydzień cukiernika i sprzedawcy: zobacz więcej
    •  

       

    • Zapraszamy na nasze social media oraz strony miejskie

      • UM Płock
      • BIP
      • Oficjalny profil na Facebooku
      • Oficjalny profil na Instagramie
      • Profil szkoły na Tiktoku
      • Oficjalny kanał na Youtube
    • Liczba wizyt

      liczba odwiedzin: 479774