Strona główna
Aktualny czas
Piątek 30.05.2025Aktualności
Co nowego w szkole?Piękny dzień nad Bałtykiem
- 30.05.2025
Wspaniale jest rozpocząć tydzień od pobytu nad polskim morzem. Wycieczka 45 uczniów i uczennic ZSUiP zwiedziła były niemiecki obóz koncentracyjny i zagłady Stutthof. Historia tego poruszającego miejsca pamięci zrobiła na uczestnikach ogromne wrażenie. Kolejny punkt programu - Sopot - przywitał słońcem, zatem spacer na plaży i po sopockim molo był obowiązkowy. Przemierzając z miejscowym przewodnikiem urokliwe uliczki Starego Miasta w Gdańsku poznaliśmy historię i kulturę tego wyjątkowego miasta. Usłyszeliśmy historię ludzi mieszkających na nadbrzeżu Motławy i znanych Gdańszczan.
- Piękny dzień nad Bałtykiem: zobacz więcej
Harmonogram egzaminów zawodowych - sesja letnia 2025
- 28.05.2025
Od 2.06.2025 rozpoczynamy sesję letnia egzaminów zawodowych. Wszystkich zainteresowanych prosimy o zapoznanie się z harmonogramem egzaminów: części praktycznych i teoretycznych oraz z komunikatem OKE dotyczącym materiałów i przyborów.
Komunikat_o_materialach_i_przyborach_pomocniczych.docx
wiecej informacji: https://zsuip.edupage.org/a/egzaminy-zawodowe
- Harmonogram egzaminów zawodowych - sesja letnia 2025: zobacz więcej
Outfit stylistów na szkolny jubileusz
- 28.05.2025
Obchody 80-lecia Zespołu Szkół Usług i Przedsiębiorczości były nie tylko okazją do wspomnień i spotkań, ale także do zaprezentowania kreatywności naszych uczniów. Klasa II Technikum w zawodzie technik stylista przygotowała wyjątkowe wystawy, na których można było podziwiać sukienki stworzone z resztek tkanin i tiulu.
- Outfit stylistów na szkolny jubileusz: zobacz więcej
Współpraca w gastronomii potrafi czynić cuda
- 26.05.2025
Smakołyki sporządzone przez kucharzy wszystkich klas branży gastronomicznej w dniu jubileuszu 80-lecia ZSUIP
7- Współpraca w gastronomii potrafi czynić cuda : zobacz więcej
Na kilka dni przed jubileuszem ZSUiP
- 26.05.2025
Przygotowania do oprawy kulinarnej uroczystości 80-lecia szkoły to nie tylko przygotowania w pracowni gastronomicznej, ale również przygotowanie stołów bankietowych, sali kelnerskiej, oprawy kelnerskiej oraz carving. Oprócz potraw na ciepło, stół zastawiły tzw. finger food czyli zakąski jednoporcjowe. Goście mogli skosztować tatara ze śledzia, tymbalików, mini burgerów, sałatki z kaczką, sałatki owocowej, sałatki ziemniaczanej, vol-au-vent czy krewetek królewskich w tempurze. Uczniom klas gastronomicznych (1 Tżs, 2 Tżs, 2 Tż, 3 Tż, 4 Tżr, 2K, 3 KS) bardzo dziękujemy za zaangażowanie w pracę. Jesteśmy z Was dumni. Wspólnie daliśmy radę. Praca z Wami była czystą przyjemnością.
- Na kilka dni przed jubileuszem ZSUiP: zobacz więcej
Z Robertem Sową, ikoną polskiej gastronomii, na Warsaw Food Expo
- 26.05.2025
W ramach projektu „Szansa na sukces- Regionalne ekosmaki” odwiedziliśmy Międzynarodowe Branżowe Targi Żywności- Warsaw Food Expo, które gromadzą producentów, dystrybutorów i pasjonatów kulinariów z całego świata.
Przestrzeń targowa zaoferowała Nam bogate strefy tematyczne odzwierciedlające preferencje konsumentów: WELLFOOD, (suplementy diety, żywność funkcjonalna, żywność free from), VEGE (żywność dla wegan i wegetarian), CONVENIENCE (produkty ready-to-eat, ready-to-heat, ready-to-cook), PREMIUM FOOD (żywność z oznaczeniami jakości takimi jak chroniona nazwa pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne, gwarantowana tradycyjna specjalność), ORGANIC (żywność ekologiczna).
- Z Robertem Sową, ikoną polskiej gastronomii, na Warsaw Food Expo: zobacz więcej
Styliści na Targach Mody Autorskiej Off Piotrkowska – Łódź Fashion Meeting
- 26.05.2025
17 maja uczniowie klasy IV Technikum Stylista po raz kolejny uczestniczyli w wyjeździe w ramach projektu „Szansa na sukces”.
Celem wyjazdu były Targi Mody Autorskiej Off Piotrkowska – Łódź Fashion Meeting.
Podczas wydarzenia młodzież miała okazję zapoznać się z unikatowymi projektami modowymi oraz porozmawiać z ich twórcami. Uczniowie z bliska przyjrzeli się oryginalnym, szytym na miarę kreacjom, poznali inspiracje projektantów oraz zdobyli cenne wskazówki dotyczące pracy w branży mody.
- Styliści na Targach Mody Autorskiej Off Piotrkowska – Łódź Fashion Meeting: zobacz więcej
Turniej Piłki Siatkowej o Puchar Prorektora Politechniki Warszawskiej.
- 22.05.2025
19 maja 2025 r. wzięliśmy udział w Tunieju Piłki Siatkowej Męskich Drużyn o Puchar Prorektora Politechniki Warszawskiej.
Nasz zespół dzielnie rywalizował z drużynami z III LO, VLO oraz LO Jagiełły, prezentując wysoki poziom i zaangażowanie. Turniej był doskonałą okazją do sprawdzenia swoich umiejętności.
- Turniej Piłki Siatkowej o Puchar Prorektora Politechniki Warszawskiej.: zobacz więcej
Japonia, Wietnam, Tajlandia ......w ZSUiP
- 19.05.2025
Kuchnia to serce każdej restauracji — również tej hotelowej. Restauracja hotelowa zbudowana na przemyślanym koncepcie, bazująca na produktach najwyższej jakości działa niczym magnes. Propozycje, które znajdą się w menu, powinny być niczym kulinarna podróż. Na kolejnych warsztatach w ramach projektu "Szansa na sukces" w naszym menu obiadowym znalazły swoje miejsce dania z Japonii, Wietnamu, Tajlandii, USA czy Francji. Uczniowie klasy 4 Tżr sporządzili zupy tantanmen ramen z pieczonym boczkiem, Tom Yum z krewetkami. Zakręcili spring rolls z sosem orzechowym. Upiekli wołowinę po burgundzku. usmażyli steki z polędwicy. Sporządzili puree czosnkowe, ziemniaki w mundurkach z raitą marchewkową i jajkami sadzonymi z pikantno - mietową posypką. A na deser mrożone Cappuccino. Jednym słowem - pyszności. Warsztaty prowadzą p. Justyna Rubinkowska i p. Agnieszka Gabryszewska -Gnyp.
- Japonia, Wietnam, Tajlandia ......w ZSUiP: zobacz więcej
Na skróty
Liczba wizyt
liczba odwiedzin: 791315