Strona główna
Aktualny czas
Poniedziałek 19.05.2025Aktualności
Co nowego w szkole?Co kucharze robili w Bieszczadach?
- 17.05.2025
Smolnik nad Osławą przywitał Nas śniegiem. Realizując projekt Regionalne ekosmaki, zawitaliśmy do 150- letniej łemkowskiej chyży na warsztaty chlebowe. Pod czujnym okiem Pani Wiesi z gospodarstwa BIESZCZADZKIE SMAKI, dokarmialiśmy zakwasy, sporządzaliśmy chleb żytni, orkiszowy, bezglutenowy i bułki z kurkumą. Degustacja Naszych chlebów w towarzystwie masła z czosnkiem niedżwiedzim, konfiturą jagodową i miodem z mniszka w ciepłej kuchni opalanej drewnem to cudowna podróż w czasie. W zdumienie wprawił Nas fakt, że domownicy częstowali Nas wodą z lokalnego źródełka, którą piją na co dzień. Było pysznie.
- Co kucharze robili w Bieszczadach?: zobacz więcej
Live cooking z szefem kuchni Adamem Kozaneckim, czyli gotowanie na żywo
- 15.05.2025
Jeśli należycie do foodies, czyli osób, które po prostu kochają jedzenie, koniecznie musicie spróbować live cookingu czyli gotowania na żywo.
Młodzi kucharze z klasy 4 Tżr w ramach projektu „Szansa na sukces” wzięli udział w warsztatach Life cooking z flambirowaniem w Studiu Kulinarnym Book&Cook mieszczącym się w OFF Piotrkowska Center w Łodzi.
- Live cooking z szefem kuchni Adamem Kozaneckim, czyli gotowanie na żywo : zobacz więcej
Wycieczka do Nieborowa
- 07.05.2025
6 maja odbyła się wycieczka do Pałacu Radziwiłłów w Nieborowie. Uczniowie z klas 3 trl, 2k, 2tr i 1 tżf były na lekcji muzealnej poświęconej życiu codziennemu Radziwiłłów. Poznali historię Pałacu i zwyczaje magnackie. Po lekcji uczestnicy wycieczki zwiedzili park wokół Palcu w Nieborowie oraz brali udział w quizie wiedzy o Pałacu i jego mieszkańcach. Wszyscy wrócili zachwyceni!!
- Wycieczka do Nieborowa: zobacz więcej
Szkolne garden party na trawie
- 05.05.2025
Czy restauracja hotelowa może zaproponować gościom śniadanie na trawie? Oczywiście, że tak. Słoneczna sobota umożliwiła nam realizację naszego pomysłu. Rozpoczął się cykl warsztatów gastronomicznych w ramach projektu "Szansy na sukces". W projekcie biorą udział uczniowie klasy 4 tżr. Tematyka warsztatów obejmuje potrawy kuchni restauracji hotelowej i bankietowej. Na pierwszych zajęciach uczniowie sporządzili śniadania i przekąski. Na trawie smakowaliśmy szakszukę, jaja sadzone na szpinaku z komosą ryżową, pastę z pieczonego bakłażana z przyprawą dukkah, fasolową pastę z grzybami i chrzanem, tatar z łososia z sałatką ziołowo-fenkułową, szparagi z zielonym dressingiem i jajkiem na miękko, koktajl krewetkowy. Zachwycaliśmy się smakami ananasowego smoothie z awokado, koktajlu Mango lassi oraz Krokodyl, mrożonej zielonej herbaty oraz kawy Moka z włoskiej kafetierki. Warsztaty prowadzą p.Just
- Szkolne garden party na trawie: zobacz więcej
Tutoring młodzieżowy
- 28.04.2025
Kolejna grupa uczniów z naszej szkoły odbyła szkolenie, stając się młodzieżowymi tutorami. Od września będą wspierać swoich młodszych kolegów w odnalezieniu się w nowym środowisku szkolnym, pomagać im w zaadaptowaniu się w szkole. Dzięki tutoringowi będą kształtować kompetencje budowania relacji z innymi oraz pewności siebie i wiary w swoje możliwości.
- Tutoring młodzieżowy : zobacz więcej
Pożegnanie absolwentów 2020-2025
- 26.04.2025
25 kwietnia 2025 roku odbyło się uroczyste pożegananie uczniów technikum z klas: 5 tf, 5 trmt, 5 tżs. Było radośnie, wzruszająco i niepowtarzalnie. Po części oficjalnej młodzież z klasy czwartej zaprezentowała program artystyczny, a potem piątoklasiści przejęli stery, wspominając lata szkolne i składając podziękowania. W końcu 5 lat to sporo czasu. Zdążyliśmy się bardzo zżyć z naszymi uczniami. Wiemy, że w życiu każdy koniec , to także początek. Dziękujemy serdecznie za te lata uśmiechów, potknięć i wszystkich wspólnych chwil. Powodzenia absolwenci na nowej drodze!
- Pożegnanie absolwentów 2020-2025: zobacz więcej
Pamiętamy o patronie naszej szkoły
- 24.04.2025
W głównej alei "płockich powązek", czyli cmentarza przy alei F. Kobylińskiego 25, znajduje się zabytkowy pomnik rodziców patrona naszej szkoły abp. Antoniego Juliana Nowowiejskiego, zamordowanego w obozie hitlerowskim w Działdowie. Odnawiając nagrobek Stowarzyszenie „Starówka Płocka” postanowiło wykonać też symboliczną tablicę, upamiętniającą Arcybiskupa, którego szczątki spoczywają w nieznanym miejscu w Działdowie. Symboliczną obecność doczesnych szczątków Arcybiskupa w grobie Jego rodziców potwierdzili płoccy harcerze, którzy przywieźli z Działdowa ziemię i umieścili w krypcie grobowej.
- Pamiętamy o patronie naszej szkoły: zobacz więcej
ZDROWYCH, WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH ŻYCZY GASTRONOMIA
- 16.04.2025
- ZDROWYCH, WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH ŻYCZY GASTRONOMIA: zobacz więcej
Jak Picasso ...
- 16.04.2025
Pablo Picasso powiedział, że„ Portrety powinny mieć nie fizyczne, nie duchowe, ale psychologiczne podobieństwo”. Przed Wami kolejna odsłona stylizacji w duchu kubizmu wykonana przez dziewczęta z 4tl w zawodzie technik stylista.
3- Jak Picasso ...: zobacz więcej
Liczba wizyt
liczba odwiedzin: 782197