Strona główna
Aktualny czas
Wtorek 27.05.2025Aktualności
Co nowego w szkole?Współpraca w gastronomii potrafi czynić cuda
- 26.05.2025
Smakołyki sporządzone przez kucharzy wszystkich klas branży gastronomicznej w dniu jubileuszu 80-lecia ZSUIP
7- Współpraca w gastronomii potrafi czynić cuda : zobacz więcej
Na kilka dni przed jubileuszem ZSUiP
- 26.05.2025
Przygotowania do oprawy kulinarnej uroczystości 80-lecia szkoły to nie tylko przygotowania w pracowni gastronomicznej, ale również przygotowanie stołów bankietowych, sali kelnerskiej, oprawy kelnerskiej oraz carving. Oprócz potraw na ciepło, stół zastawiły tzw. finger food czyli zakąski jednoporcjowe. Goście mogli skosztować tatara ze śledzia, tymbalików, mini burgerów, sałatki z kaczką, sałatki owocowej, sałatki ziemniaczanej, vol-au-vent czy krewetek królewskich w tempurze. Uczniom klas gastronomicznych (1 Tżs, 2 Tżs, 2 Tż, 3 Tż, 4 Tżr, 2K, 3 KS) bardzo dziękujemy za zaangażowanie w pracę. Jesteśmy z Was dumni. Wspólnie daliśmy radę. Praca z Wami była czystą przyjemnością.
- Na kilka dni przed jubileuszem ZSUiP: zobacz więcej
Z Robertem Sową, ikoną polskiej gastronomii, na Warsaw Food Expo
- 26.05.2025
W ramach projektu „Szansa na sukces- Regionalne ekosmaki” odwiedziliśmy Międzynarodowe Branżowe Targi Żywności- Warsaw Food Expo, które gromadzą producentów, dystrybutorów i pasjonatów kulinariów z całego świata.
Przestrzeń targowa zaoferowała Nam bogate strefy tematyczne odzwierciedlające preferencje konsumentów: WELLFOOD, (suplementy diety, żywność funkcjonalna, żywność free from), VEGE (żywność dla wegan i wegetarian), CONVENIENCE (produkty ready-to-eat, ready-to-heat, ready-to-cook), PREMIUM FOOD (żywność z oznaczeniami jakości takimi jak chroniona nazwa pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne, gwarantowana tradycyjna specjalność), ORGANIC (żywność ekologiczna).
- Z Robertem Sową, ikoną polskiej gastronomii, na Warsaw Food Expo: zobacz więcej
Styliści na Targach Mody Autorskiej Off Piotrkowska – Łódź Fashion Meeting
- 26.05.2025
17 maja uczniowie klasy IV Technikum Stylista po raz kolejny uczestniczyli w wyjeździe w ramach projektu „Szansa na sukces”.
Celem wyjazdu były Targi Mody Autorskiej Off Piotrkowska – Łódź Fashion Meeting.
Podczas wydarzenia młodzież miała okazję zapoznać się z unikatowymi projektami modowymi oraz porozmawiać z ich twórcami. Uczniowie z bliska przyjrzeli się oryginalnym, szytym na miarę kreacjom, poznali inspiracje projektantów oraz zdobyli cenne wskazówki dotyczące pracy w branży mody.
- Styliści na Targach Mody Autorskiej Off Piotrkowska – Łódź Fashion Meeting: zobacz więcej
Turniej Piłki Siatkowej o Puchar Prorektora Politechniki Warszawskiej.
- 22.05.2025
19 maja 2025 r. wzięliśmy udział w Tunieju Piłki Siatkowej Męskich Drużyn o Puchar Prorektora Politechniki Warszawskiej.
Nasz zespół dzielnie rywalizował z drużynami z III LO, VLO oraz LO Jagiełły, prezentując wysoki poziom i zaangażowanie. Turniej był doskonałą okazją do sprawdzenia swoich umiejętności.
- Turniej Piłki Siatkowej o Puchar Prorektora Politechniki Warszawskiej.: zobacz więcej
Japonia, Wietnam, Tajlandia ......w ZSUiP
- 19.05.2025
Kuchnia to serce każdej restauracji — również tej hotelowej. Restauracja hotelowa zbudowana na przemyślanym koncepcie, bazująca na produktach najwyższej jakości działa niczym magnes. Propozycje, które znajdą się w menu, powinny być niczym kulinarna podróż. Na kolejnych warsztatach w ramach projektu "Szansa na sukces" w naszym menu obiadowym znalazły swoje miejsce dania z Japonii, Wietnamu, Tajlandii, USA czy Francji. Uczniowie klasy 4 Tżr sporządzili zupy tantanmen ramen z pieczonym boczkiem, Tom Yum z krewetkami. Zakręcili spring rolls z sosem orzechowym. Upiekli wołowinę po burgundzku. usmażyli steki z polędwicy. Sporządzili puree czosnkowe, ziemniaki w mundurkach z raitą marchewkową i jajkami sadzonymi z pikantno - mietową posypką. A na deser mrożone Cappuccino. Jednym słowem - pyszności. Warsztaty prowadzą p. Justyna Rubinkowska i p. Agnieszka Gabryszewska -Gnyp.
- Japonia, Wietnam, Tajlandia ......w ZSUiP: zobacz więcej
Co kucharze robili w Bieszczadach?
- 17.05.2025
Smolnik nad Osławą przywitał Nas śniegiem. Realizując projekt Regionalne ekosmaki, zawitaliśmy do 150- letniej łemkowskiej chyży na warsztaty chlebowe. Pod czujnym okiem Pani Wiesi z gospodarstwa BIESZCZADZKIE SMAKI dokarmialiśmy zakwasy, sporządzaliśmy chleb żytni, orkiszowy, bezglutenowy i bułki z kurkumą. Degustacja Naszych chlebów w towarzystwie masła z czosnkiem niedżwiedzim, konfiturą jagodową i miodem z mniszka w ciepłej kuchni opalanej drewnem to cudowna podróż w czasie. W zdumienie wprawił Nas fakt, że domownicy częstowali Nas wodą z lokalnego źródełka, którą piją na co dzień. Było pysznie.
- Co kucharze robili w Bieszczadach?: zobacz więcej
Live cooking z szefem kuchni Adamem Kozaneckim, czyli gotowanie na żywo
- 15.05.2025
Jeśli należycie do foodies, czyli osób, które po prostu kochają jedzenie, koniecznie musicie spróbować live cookingu czyli gotowania na żywo.
Młodzi kucharze z klasy 4 Tżr w ramach projektu „Szansa na sukces” wzięli udział w warsztatach Life cooking z flambirowaniem w Studiu Kulinarnym Book&Cook mieszczącym się w OFF Piotrkowska Center w Łodzi.
- Live cooking z szefem kuchni Adamem Kozaneckim, czyli gotowanie na żywo : zobacz więcej
Wycieczka do Nieborowa
- 07.05.2025
6 maja odbyła się wycieczka do Pałacu Radziwiłłów w Nieborowie. Uczniowie z klas 3 trl, 2k, 2tr i 1 tżf były na lekcji muzealnej poświęconej życiu codziennemu Radziwiłłów. Poznali historię Pałacu i zwyczaje magnackie. Po lekcji uczestnicy wycieczki zwiedzili park wokół Palcu w Nieborowie oraz brali udział w quizie wiedzy o Pałacu i jego mieszkańcach. Wszyscy wrócili zachwyceni!!
- Wycieczka do Nieborowa: zobacz więcej
Liczba wizyt
liczba odwiedzin: 789434