11 lutego rozpoczęła się realizacja II edycji warsztatów „Podróże kulinarne ze smakiem” w ramach projektu „Zawodowe B2B” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
W warsztatach bierze udział łącznie dwunastu uczniów z technikum żywienia (klasy 1tż i 2Tżr).
Na pierwszych zajęciach sporządzaliśmy potrawy z produktów popularnych w kuchni hiszpańskiej:
- słynne Gazpacho andaluz czyli andaluzyjski chłodnik warzywny;
- pieczoną w musztardzie pręgę wołową z borowikami, ryżem i szpinakiem;
- sałatkę z kurczaka, szpinaku, mango z prażonymi migdałami
- oraz chocolate caliente czyli gorącą, gęstą czekoladę z nutą cynamonu i szczyptą pieprzu cayenne.
Na kolejną podróż kulinarną zapraszamy 4 marca.
Warsztaty prowadzą: p. Justyna Rubinkowska i p. Anna Cichocka